Zupa rybna z grzankami, to prosta zupa, w której wykorzystujemy odpady z ryb: głowy, grzbiety, ogony, płetwy, lub ryby, które mają dużo ości i są małe, jak płotki, leszcze. Można ugotować ją na każdej rybie, ale najlepsza jest na karpiu.
Składniki:
- 600 gram głów, ogonów z karpia
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- mielona gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- papryka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1-2 czerstwe bułki na grzanki
Wykonanie:
Ryby umyć i zalać wodą, zagotować, zebrać szumowinę, dodać obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, a następnie zmniejszyć grzanie i wolno gotować 20 minut. Wywar odcedzić przez gęste sitko, dodać tylko marchewkę ugotowaną. Z masła i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę i zaprawić zupę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatową. Bułkę pokroić w kostkę i wyłożyć na suchą patelnię, podgrzewać i mieszać, aż zrobią się rumiane grzanki. Zupę rybną podawać na talerzu posypaną grzankami, tuż przed podaniem.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz