Wafelki z masą kakaową, bardzo smaczne, bez pieczenia, szybkie i wszyscy je lubią. Przepis ze starego zeszytu, ale bardzo dobry. Potrzebne jest mleko w proszku, ale takie zwykłe, nie granulowane, kiedyś takie mleko było dostępne cały czas, popularnie zwane niebieskie, dziś kupuję Łaciate.
Składniki:
- 1,5 paczki wafli suchych
- 250 gram mleka w proszku
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 250 gram masła
- 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao, masło i wszystko podgrzać do rozpuszczenia składników, co chwilę mieszając, aby masa się nie przypaliła. Mleko w proszku przesiać do miski, aby łatwiej było je połączyć z masą kakaową. W formie ułożyć wafel, ja robię w dużej, tak że układam jeden wafel i pół. Gdy masa w garnku się zagotuje, wlać wszystko do mleka w proszku i dokładnie wymieszać. Wafle smarować częścią masy kakaowej, układać następne wafle, masa, i tak do końca masy kakaowej. Ostatnią warstwą muszą być wafle. Wafle najlepiej przykryć deseczką i obciążyć trochę, aby dobrze się zlepiły. Gotowe wafle pokroić na kawałki, smaczne są takie, ale można polać je też polewą czekoladową.
Zobacz!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz