Początek jesieni

25 stycznia 2021

Surówka z kiszonej kapusty z suszonymi pomidorami

 Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych pomidorów, ale też jabłka i marchewki, polana olejem od suszonych pomidorów, to pyszny dodatek do obiadu, pasujący do ryb, ale też do mięsa. Suszone pomidory dodają trochę ostrości surówce, ale też wzbogacają jej smak.



Składniki:

  • 500 gram kiszonej kapusty
  • 1 marchew
  • 2 jabłka
  • 1 mała cebula
  • 6 suszonych pomidorów
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • pieprz

Wykonanie:

Kapustę kiszoną odcisnąć, posiekać na drobne kawałki i przełożyć do salaterki. Marchew i jabłka obrać, umyć i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Pomidory suszone pokroić na paski, a obraną cebulę w drobną kostkę. Wszystkie składniki dodać do kapusty kiszonej, wymieszać, doprawić do smaku cukrem, pieprzem, dodać olej od pomidorów suszonych i wymieszać. Jeśli surówka jest mało pikantna, można dodać soku z kapusty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz