Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych pomidorów, ale też jabłka i marchewki, polana olejem od suszonych pomidorów, to pyszny dodatek do obiadu, pasujący do ryb, ale też do mięsa. Suszone pomidory dodają trochę ostrości surówce, ale też wzbogacają jej smak.
Składniki:
- 500 gram kiszonej kapusty
- 1 marchew
- 2 jabłka
- 1 mała cebula
- 6 suszonych pomidorów
- cukier do smaku
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- pieprz
Wykonanie:
Kapustę kiszoną odcisnąć, posiekać na drobne kawałki i przełożyć do salaterki. Marchew i jabłka obrać, umyć i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Pomidory suszone pokroić na paski, a obraną cebulę w drobną kostkę. Wszystkie składniki dodać do kapusty kiszonej, wymieszać, doprawić do smaku cukrem, pieprzem, dodać olej od pomidorów suszonych i wymieszać. Jeśli surówka jest mało pikantna, można dodać soku z kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz