Początek jesieni

22 stycznia 2021

Sałatka z ryżem Ananas

 Sałatka z ryżem i ugotowanym kurczakiem, z dodatkiem kukurydzy, ananasa, ogórka kiszonego, orzechów włoskich, a wszystko połączone z majonezem, to pyszna przekąska, pasująca na każdą okazję, zwykłą kolację, posiłek do pracy, czy różne uroczystości. Przepis jest prosty, a składniki dostępne całym rokiem.


Składniki:

  • 100 gram ryżu
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 średnie kiszone ogórki
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • 5 plastrów ananasa z syropu
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 
  • majonez
  • pieprz
  • sól
  • 1 liść laurowy

  • 2 ziela angielskie
  • kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć, zalać wrzącą wodą, zagotować, dodać ziele angielskie i liść laurowy, posolić do smaku, gotować na wolnym grzaniu 20 minut, zostawić w wywarze, aby mięso wystygło. Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Orzechy włoskie posiekać drobno, a kukurydzę odcedzić z zalewy. Ogórki kiszone i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Zimną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, tak samo pokroić ananasa. Składniki sałatki przełożyć do salaterki, dodać majonez i wymieszać, doprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wyłożyć na półmisek, nadać kształt połówki ananasa, z kukurydzy zrobić ukośną kratkę, a w puste miejsca włożyć połówki orzechów włoskich. Pióropusz zrobić z liści pora. 

Zobacz!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz