Sałatka z ryżem i ugotowanym kurczakiem, z dodatkiem kukurydzy, ananasa, ogórka kiszonego, orzechów włoskich, a wszystko połączone z majonezem, to pyszna przekąska, pasująca na każdą okazję, zwykłą kolację, posiłek do pracy, czy różne uroczystości. Przepis jest prosty, a składniki dostępne całym rokiem.
Składniki:
- 100 gram ryżu
- 1 pierś z kurczaka
- 2 średnie kiszone ogórki
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 cebula
- 5 plastrów ananasa z syropu
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- majonez
- pieprz
- sól
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, zalać wrzącą wodą, zagotować, dodać ziele angielskie i liść laurowy, posolić do smaku, gotować na wolnym grzaniu 20 minut, zostawić w wywarze, aby mięso wystygło. Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Orzechy włoskie posiekać drobno, a kukurydzę odcedzić z zalewy. Ogórki kiszone i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Zimną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, tak samo pokroić ananasa. Składniki sałatki przełożyć do salaterki, dodać majonez i wymieszać, doprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wyłożyć na półmisek, nadać kształt połówki ananasa, z kukurydzy zrobić ukośną kratkę, a w puste miejsca włożyć połówki orzechów włoskich. Pióropusz zrobić z liści pora.
Zobacz!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz