Sałatka z brokułem to sałatka na każdą okazję, prosta, smaczna i szybka. Brokuł może być świeży, lub mrożony, ugotowany, ale na półmiękko, do którego dodajemy pokrojonego ananasa, ser Feta i kukurydzę. Sałatka polana jest sosem z dodatkiem czosnku, dla podkręcenia smaku, nie dodajemy innych przypraw, słony smak dodaje ser, a dodatek słodkiego ananasa, łagodzi ostre dodatki.
Składniki:
- 500 gramów brokułów
- 200 gramów sera Feta
- 1 puszka ananasa w syropie
- 1 puszka kukurydzy
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 łyżek majonezu
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody, gotujemy na wpół miękko, aby brokuł pozostał w całości. Ananasa odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę, w taką samą kostkę kroimy też ser Feta. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Nasiona słonecznika wsypujemy na suchą patelnię i chwilę podgrzewamy, mieszając cały czas, aby słonecznik się nie spalił. Sałatkę układamy na półmisku lub w salaterce. Na dno wykładamy brokuł, potem część ananasa, część kukurydzy, fetę, pozostały ananas i kukurydza. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i polewamy sosem sałatkę. Na wierzchu sałatkę posypujemy prażonym słonecznikiem i dekorujemy brokułem i kukurydzą.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz