Sałatka z brokułami z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo, sera typu Feta, jabłka i kukurydzy, a wszystko połączone sosem na bazie jogurtu z czosnkiem. Sałatkę robi się bardzo szybko, jest smaczna, bez mięsa, a można się ją najeść. Idealna na spotkanie towarzyskie, ale także jako posiłek do pracy, czy na kolację.
Składniki:
- 500 gram brokułów
- 120 gram sera typu Feta
- 1duże jabłko
- 1 puszka kukurydzy
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 czubatych łyżek jogurtu naturalnego gęstego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka mielonej czarnuszki lub odrobinę pierzu
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Brokuły umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze, lub w lekko osolonej wodzie na wpół miękko. Kukurydzę wyłożyć na sitko i odcedzić z zalewy. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na dno salaterki wyłożyć brokuły i odcedzoną kukurydzę. Ser pokroić w kostkę, a następnie dodać do sałatki. Całość posypać pokrojonym jabłkiem. Jajka obrać, trzy pokroić na mniejsze kawałki, a jedno na ćwiartki. Pokrojone jajka wyłożyć na wierzch sałatki. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, lub łyżkę majonezu, wymieszać i polać sałatkę. Na sosie ułożyć ćwiartki jajek, różyczki brokułów i posypać mieloną czarnuszką.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz