Oponki serowe, pyszne, pulchne, smażone na oleju, to takie pączki z twarogu z dziurką. Takie oponki smażyła moja mama, zawsze w karnawale, wtedy smakują najbardziej, ale też wtedy, gdy chcieliśmy coś słodkiego, a nie było czasu. Oponki robi się ekspresowo, nie trzeba specjalnie wyrabiać ciasta, nie muszą też rosnąć, rosną w czasie smażenia.
Składniki:
- 500 gramów sera
- 500 gramów mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka sody
- 1 łyżka octu
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
- 15 gramów masła
- 3/4 szklanki cukru
- puder do posypania
- 1 litr oleju do smażenia
Wykonanie:
Twaróg zmielić, a mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać, dodać miękkie masło i jajka. W środku ciasta zrobić mały dołek i wsypać sodę, a na nią wlać ocet, soda zacznie się pienić, ale też straci trochę swój specyficzny zapach, dzięki czemu oponki będą smaczniejsze. Ciasto zagnieść, rozwałkować na 1,5 cm, można podsypać mąką w czasie wałkowania, szklanką wycinać kółka, a w środku kieliszkiem wycinać mniejsze kółka. Olej rozgrzać do temperatury 160 stopni i na gorący wrzucać oponki po kilka sztuk, nie za dużo, gdyż będą rosły w czasie smażenia, smażyć z obu stron do ładnego zrumienienia. Usmażone oponki wyjmować na tacę, lub formę do ciasta wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby obciekły z tłuszczu. Przestudzone można posypać cukrem pudrem, ale pyszne też są bez niczego.
Zobacz!!! Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz