Początek jesieni

17 stycznia 2021

Jabłka w cieście naleśnikowym

 Jabłka w cieście naleśnikowym, ulubione nie tylko przez dzieci, idealne na śniadanie, podwieczorek, a nawet na drugie danie. Jabłka w tej postaci są bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu, a jedzą je nawet ci, co nie przepadają za jabłkami.



Składniki:

  • 3 jabłka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać ze skórki i wydrążyć środek, są do tego specjalne nożyki, a następnie pokroić w plastry o grubości 1/2 centymetra, Do jajka dodać sól, cukier puder i trzepaczką wymieszać na gładką masę, dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, oraz olej, mieszać, aby nie było grudek, ciasto powinno być trochę gęstsze niż na naleśniki . Na patelni rozgrzać olej, plastry jabłek nadziewać na widelec, maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone jabłka wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gorące posypać cukrem pudrem.

Zobacz!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

2 komentarze:

  1. Wygladaja swietnie,gratuluje i skorzystam z przepisu,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja smacznie i je zrobilam dzis,sa swietne,lekkie i pozywne,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń