Granola domowa to pyszne, zdrowe, płatki owsiane z orzechami, suszonymi owocami, nasionami, pieczone w piekarniku, idealne na śniadanie, czy kolację, taka smaczna przekąska. Granola smakuje polana mlekiem czy jogurtem, ale też jako dodatek do deseru.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki orzechów
- 4 łyżki pestek dyni
- 4 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 3 łyżki nasion sezamu
- 1 łyżkę pokrojonych suszonych moreli
- 1 łyżkę pokrojonych suszonych śliwek
- 4 łyżki rodzynek
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 4 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Dużą formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Orzechy najlepiej włoskie, laskowe, czy nerkowca, posiekać. W misce wymieszać płatki owsiane, nasiona dyni, orzechy, słonecznik, sezam i miód, wyłożyć całość równomiernie na formę. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec 10 minut, przemieszać, dodać pokrojone suszone owoce i rodzynki i piec 10 minut, mieszać co jakiś czas, aby wszystko równomiernie się podpiekło. Taka granola jest dobra od razu do jedzenia, czy to z mlekiem, z jogurtem, pozostałą należy przechowywać w szczelnej puszcze, lub w papierowej torbie dwa tygodnie.
Zobacz!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz