Ciasto Wiewiórka to proste ciasto ucierane, z dodatkiem posiekanych orzechów włoskich i pokrojonych w kostkę jabłek. Nazwę swą zawdzięcza kolorowi ciasta, który to uzyskuje się dzięki dodatkowi sody, i wygląda jak ruda wiewiórka. Ciasto smaczne, bardzo proste, nie za słodkie, idealne do kawy, czy herbaty.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki oleju
- 100 gram posiekanych orzechów
- 3 jabłka
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę o boku 1 cm. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, cały czas ubijając dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie cienkim strumieniem dolewać olej. Do ciasta dodać pokrojone jabłka i posiekane orzechy, wymieszać. Foremkę 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni grzanie góra-dół i piec ciasto50-55 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche.
Zobacz!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz