Początek jesieni

20 stycznia 2021

Ciasto Poezja

 Ciasto Poezja, to prawdziwa poezja smaku. Bardzo smaczne, dosyć proste, a robi się bardzo szybko. Poezja to ciasto biszkoptowe, z kremem na bazie gotowej masy krówkowej, z dodatkiem bakali, przykryte herbatnikami maczanymi w wodzie z dodatkiem rumu, oraz polane polewą czekoladową.



Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 łyżeczek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 200 gram masła
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 200 gram bakalii: orzechów, rodzynek, śliwek suszonych, migdałów
  • 16 sztuk herbatników szkolnych
  • 1 łyżka rumu
  • 1/5 szklanki wody

Polewa czekoladowa:

  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 50 gram masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 3 łyżeczki wody

Wykonanie:

Utrzeć mikserem jajka z cukrem na puszystą masę, ucierając dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać ocet. Formę, u mnie 25x 30 cm, posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wyłożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 165 stopni, wstawić ciasto i piec około 30 minut, do suchego patyczka. Orzechy drobno posiekać, rodzynki i inne owoce suszone, zalać wrzącą wodą, aby się namoczyły. Masło utrzeć mikserem na pianę, dodawać po trochu masę krówkową i cały czas ucierać. Do utartego kemu dodać odsączone bakalie, wymieszać i wyłożyć na zimny biszkopt. Do wody dodać rum, lub trochę aromatu rumowego, maczać herbatniki i układać na kremie jeden przy drugim, aż całe ciasto będzie przykryte. Składniki polewy rozpuścić podgrzewając je na wolnym grzaniu, cały czas mieszając, aż polewa będzie gładka i polać ciasto.

Zobacz!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz