Ciastka kręcone przez maszynkę do mięsa, ze specjalną wkładką, kruche, pyszne, idealne jako słodka przekąska. Takie ciasteczka to wspomnienie z dzieciństwa, piekła je moja babcia, zapach pamiętam do dziś, trzymała je w dużej metalowej puszce, piekła je na okrągło.
Składniki:
- 700 gram mąki pszennej
- 1/2 kostki smalcu
- 1/2 kostki masła
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać suche składniki: proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Całość posiekać z masłem i ze smalcem, dodać jajka i śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto na ciasteczka schować zawinięte w folię do lodówki na co najmniej pół godziny, aby odpoczęło. Przygotować maszynkę, założyć końcówkę na ciasteczka, wkładać do maszynki porcję ciasta i kręcą maszynką wyciskać ciasteczka o różnych kształtach. Ciastka układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni, do ładnego zrumienienia, około 15 minut.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Witam A jak zrobić taki kształt bo Cyba trzeba mieć jakiś wkład do zwykłej maszynki
OdpowiedzUsuńJest taka wkładka do ciastek do maszynki do mięsa i zakłada się tu gdzie sitko, można ją kupić, pozdrawiam!
UsuńU mnie była taka nakładka w komplecie z maszynką
OdpowiedzUsuń