Chleb z płatkami owsianymi, z mąki pszennej, który potrafi być świeży kilka dni. Bardzo prosty przepis, chleb nawet dla początkujących, smaczny, można wyrobić go w mikserze planetarnym, ale ręką też szybko się wyrabia.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 litr mleka
- 75 gramów drożdży( 3/4 kostki)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 kg mąki
Dwie szklanki płatków owsianych zalać mlekiem, dodać łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże, wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia mniej więcej na około godzinę. Gdy ciasto na chleb wyrośnie dodać mąkę i sól, wyrabiać ręką, lub mikserem. Wyrobione ciasto zostawić przykryte ściereczką, aby wyrosło. wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na pół, uformować bochenki chleba. Foremki dwie keksowe posmarować tłuszczem, włożyć chleb i zostawić jeszcze, aby podrósł. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra - dół i piec chleb około godziny, sprawdzić patyczkiem czy suchy
Zobacz!!!!
. Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
ja dodaje jeszcze mąkę orkiszową mniam
OdpowiedzUsuńJaki typ mąki ?
OdpowiedzUsuńMąka pszenna typ 550 lub 500.
UsuńDziękuję za odp.
OdpowiedzUsuń