Początek jesieni

30 stycznia 2021

Bułka Wrocławska

Bułka wrocławska zwana także paryską, to długa bułka, puszysta, miękka, można ją kroić na kromki, nie kruszy się, idealna na śniadanie, czy kolację. Z przepisu wychodzą trzy długie bułki, a są tak pyszne, że znikają bardzo szybko.



Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 30 gr świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 350 ml wody
  • 1 łyżka soli
  • 10 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:


Zrobić rozczyn z drożdży: mleko lekko podgrzać, zalać pokruszone drożdże (około pół szklanki), dodać cukier, wymieszać, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu, aby drożdże podrosły. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać, dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe letnie mleko, olej, całość wyrabiać ręką dolewając po trochu letnią wodę. Ciasto na bułki wyrabia się bardzo dobrze, wyrabiamy, aż będzie odchodziło od ręki. Stolnicę oprószyć odrobiną mąki, wyłożyć ciasto i zagniatać jeszcze chwilę. Tak wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby podwoiło swą objętość. Trudno powiedzieć ile to potrwa, zawsze inaczej, u mnie rosło godzinę. Wyrośnięte ciasta wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na trzy części. Z każdej części formujemy długą bułkę, układamy je w formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstęp między bułkami, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby podrosły, teraz trwa to krócej. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni góra-dół, każdą bułkę nacinamy ukośnie nożem i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, sprawdzamy czy bułki upieczone, gorące wykładamy na kratkę, aby ostygły.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego



29 stycznia 2021

Faworki babci Geni

 Przepis na te Faworki dostałam od ,, przyszywanej" babci Geni, a trzeba przyznać, że są bardzo dobre, kruche, delikatne, rozpływają się w ustach, a ona przepis dostała od swojej babci. Dostałam też podpowiedź co zrobić, aby nie ubijać wałkiem ciasta, a i tak będzie napowietrzone. Takich faworków nie może u mnie zabraknąć w karnawale, robię je co roku, a znikają bardzo szybko.






Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • smalec do smażenia ( ilość zależy od naczynia w którym będziemy smażyć)





Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sitko, wtedy dodatkowo się napowietrzy. Do żółtek dodać szczyptę soli, śmietanę i masło, wszystko wymieszać, dodać do mąki, wyrabiać ciasto ręką, dodać spirytus lub ocet, dzięki temu  faworki nie będą wchłaniały tłuszczu podczas smażenia, a dodatkowo będą pulchniejsze. Ciasto wyrabiamy dokładnie, aby było sprężyste, miękkie i nie lepiło się do rąk. Dobrze wyrobione ciasto kładziemy na stolnicy i uderzamy w nie wałkiem od ciasta, raz przy raz, aż ciasto będzie płaskie, wtedy składamy i znów uderzamy, czynność powtarzamy wielokrotnie, aż na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Babcia Genia ciasto wyrobione nie uderzała wałkiem, lecz mieliła je trzy razy przez maszynkę do mięsa, i to jest sekret babci, ja też stosuję ten sposób, szybciej i lżej. Ciasto wałkujemy cienko, kroimy najlepiej radełkiem na paski, w każdym pasku po środku robimy nacięcie i przekręcamy przez nie jeden koniec faworka. Rozgrzewamy smalec do temperatury 165 stopni, wrzucamy na gorący tłuszcz po kilka faworków, smażymy do lekkiego zrumienienia. Usmażone faworki wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby obciekły z tłuszczu. Ostudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz!!!!


 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego



28 stycznia 2021

Zupa rybna z grzankami

 Zupa rybna z grzankami, to prosta zupa, w której wykorzystujemy odpady z ryb: głowy, grzbiety, ogony, płetwy, lub ryby, które mają dużo ości i są małe, jak płotki, leszcze. Można ugotować ją na każdej rybie, ale najlepsza jest na karpiu.



Składniki:

  • 600 gram głów, ogonów z karpia
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1-2 czerstwe bułki na grzanki

Wykonanie:

Ryby umyć i zalać wodą, zagotować, zebrać szumowinę, dodać obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, a następnie zmniejszyć grzanie i wolno gotować 20 minut. Wywar odcedzić przez gęste sitko, dodać tylko marchewkę ugotowaną. Z masła i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę i zaprawić zupę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatową. Bułkę pokroić w kostkę i wyłożyć na suchą patelnię, podgrzewać i mieszać, aż zrobią się rumiane grzanki. Zupę rybną podawać na talerzu posypaną grzankami, tuż przed podaniem.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

27 stycznia 2021

Ciasto Wiewiórka

 Ciasto Wiewiórka to proste ciasto ucierane, z dodatkiem posiekanych orzechów włoskich i pokrojonych w kostkę jabłek. Nazwę swą zawdzięcza kolorowi ciasta, który to uzyskuje się dzięki dodatkowi sody, i wygląda jak ruda wiewiórka. Ciasto smaczne, bardzo proste, nie za słodkie, idealne do kawy, czy herbaty.



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 gram posiekanych orzechów
  • 3 jabłka

Wykonanie:


Jabłka obrać i pokroić w kostkę o boku 1 cm. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, cały czas ubijając dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie cienkim strumieniem dolewać olej. Do ciasta dodać pokrojone jabłka i posiekane orzechy, wymieszać. Foremkę  20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni grzanie góra-dół i piec ciasto50-55 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche.

Zobacz!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

26 stycznia 2021

Ryż zapiekany z jabłkami

 Ryż zapiekany z jabłkami  to wspomnienie z dzieciństwa, ale miłe wspomnienie, takie proste danie na obiad, podwieczorek, czy nawet na kolację. Ugotowany ryż, przełożony warstwą usmażonych jabłek, z dodatkiem cynamonu, a wszystko zapieczone w piekarniku. Takie proste, dosyć tanie i bardzo smaczne danie.



Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier do smaku
  • 200 ml śmietany kwaśnej


Wykonanie:

Ryż opłukać, wodę z mlekiem zagotować, dodać sól i ryż, ugotować do miękkości około 15-20 minut. Jabłka obrać, jedno zostawić nie obrane. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach i przesmażyć na patelni, dodać do smaku cukru, zależy od gatunku jabłek, dlatego trzeba skosztować jabłka i w razie potrzeby dosłodzić. Przygotować naczynie do zapiekania, u mnie salaterka z przykryciem żaroodporna, wysmarować je masłem i wysypać bułką tartą. Ugotowany ryż podzielić na trzy części, jedną wyłożyć na dno naczynia, na ryżu rozłożyć połowę usmażonych jabłek, posypać cynamonem, drugą warstwę ryżu, znowu jabłka i na koniec ryż. Na wierzchu ryż posmarować śmietaną, a ostanie jabłko umyć i pokroić na  półplasterki i ułożyć na wierzchu. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i piec przykryte 25- 30 minut. Ryż z jabłkami podawać gorący, chociaż zimny też jest dobry.

Zobacz!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

25 stycznia 2021

Surówka z kiszonej kapusty z suszonymi pomidorami

 Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych pomidorów, ale też jabłka i marchewki, polana olejem od suszonych pomidorów, to pyszny dodatek do obiadu, pasujący do ryb, ale też do mięsa. Suszone pomidory dodają trochę ostrości surówce, ale też wzbogacają jej smak.



Składniki:

  • 500 gram kiszonej kapusty
  • 1 marchew
  • 2 jabłka
  • 1 mała cebula
  • 6 suszonych pomidorów
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • pieprz

Wykonanie:

Kapustę kiszoną odcisnąć, posiekać na drobne kawałki i przełożyć do salaterki. Marchew i jabłka obrać, umyć i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Pomidory suszone pokroić na paski, a obraną cebulę w drobną kostkę. Wszystkie składniki dodać do kapusty kiszonej, wymieszać, doprawić do smaku cukrem, pieprzem, dodać olej od pomidorów suszonych i wymieszać. Jeśli surówka jest mało pikantna, można dodać soku z kapusty. 

24 stycznia 2021

Babka kokosowa

 Babka kokosowa, bardzo smaczna, wilgotna, pachnąca kokosem, idealna do popołudniowej kawki. Babka bardzo prosta, wszystko ubija się w jednej misce, składniki też ogólnie dostępne. Nie zawsze mamy czas, a taki szybki przepis przyda się, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 pół łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

Jajka ubić na puszystą masę z cukrem, dodać masło. Cały czas ubijać dodać śmietanę. Mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia i dodawać po łyżce do ubijanej masy. Na koniec dodać do babki wiórki kokosowe i wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować tłuszczem, lub wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół, wstawić babkę kokosową i piec 50 minut, sprawdzić patyczkiem czy sucha, jeśli tak wyjąć ciasto. Zrobić lukier: do śmietany dodać cukier puder, sok z cytryny, wymieszać i dodać wiórki kokosowe, jeśli lukier jest za rzadki, dodać trochę cukru pudru i wiórek kokosowych. Lukrem polać babkę kokosową.

Zobacz!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

22 stycznia 2021

Sałatka z ryżem Ananas

 Sałatka z ryżem i ugotowanym kurczakiem, z dodatkiem kukurydzy, ananasa, ogórka kiszonego, orzechów włoskich, a wszystko połączone z majonezem, to pyszna przekąska, pasująca na każdą okazję, zwykłą kolację, posiłek do pracy, czy różne uroczystości. Przepis jest prosty, a składniki dostępne całym rokiem.


Składniki:

  • 100 gram ryżu
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 średnie kiszone ogórki
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • 5 plastrów ananasa z syropu
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 
  • majonez
  • pieprz
  • sól
  • 1 liść laurowy

  • 2 ziela angielskie
  • kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć, zalać wrzącą wodą, zagotować, dodać ziele angielskie i liść laurowy, posolić do smaku, gotować na wolnym grzaniu 20 minut, zostawić w wywarze, aby mięso wystygło. Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Orzechy włoskie posiekać drobno, a kukurydzę odcedzić z zalewy. Ogórki kiszone i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Zimną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, tak samo pokroić ananasa. Składniki sałatki przełożyć do salaterki, dodać majonez i wymieszać, doprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wyłożyć na półmisek, nadać kształt połówki ananasa, z kukurydzy zrobić ukośną kratkę, a w puste miejsca włożyć połówki orzechów włoskich. Pióropusz zrobić z liści pora. 

Zobacz!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


21 stycznia 2021

Pieczeń rzymska z jajkiem

 Pieczeń rzymska z mielonego mięsa wieprzowego, z ugotowanymi na twardo jajkami w środku, zwana też klopsem. Bardzo smaczna, ładnie się prezentuje, idealna na kanapki, ale też na wszelkie uroczystości. Przepis dosyć prosty, każdy kto posiada piekarnik, może taką pieczeń upiec.



Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki lub z karkówki
  • 5 jaj
  • 1 łyżka soli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/5 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki papryki

Wykonanie:

Mięso musi być średnio tłuste, jeśli jest chuda łopatka, należy dodać trochę boczku, umyć, pokroić na kawałki, posypać solą, można dodać pół łyżki soli peklowej i pół łyżki zwykłej, wtedy pieczeń będzie miała ładny, różowy kolor, zostawić na noc w lodówce. Jajka ugotować na twardo. Rano mięso zmielić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, paprykę i pół łyżki majeranku, wyrabiać ręką, tak jak na kotlety mielone, dolewając po trochu zimnej, przegotowanej wody. Przygotować wąską foremkę, wysmarować ją smalcem, wyłożyć połowę mielonego mięsa, po środku ułożyć obrane jajka wzdłuż formy, przykryć resztą mięsa, dobrze ręką zwilżoną wodą dociskają całą pieczeń. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, pieczeń posypać po wierzchu majerankiem, przykryć folią aluminiową, a następnie wstawić do piekarnika, piec 45 minut, zdjąć folię z wierzchu i piec jeszcze 15-20 minut. Upieczoną pieczeń zostawić do wystudzenia.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego





20 stycznia 2021

Ciasto Poezja

 Ciasto Poezja, to prawdziwa poezja smaku. Bardzo smaczne, dosyć proste, a robi się bardzo szybko. Poezja to ciasto biszkoptowe, z kremem na bazie gotowej masy krówkowej, z dodatkiem bakali, przykryte herbatnikami maczanymi w wodzie z dodatkiem rumu, oraz polane polewą czekoladową.



Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 łyżeczek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 200 gram masła
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 200 gram bakalii: orzechów, rodzynek, śliwek suszonych, migdałów
  • 16 sztuk herbatników szkolnych
  • 1 łyżka rumu
  • 1/5 szklanki wody

Polewa czekoladowa:

  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 50 gram masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 3 łyżeczki wody

Wykonanie:

Utrzeć mikserem jajka z cukrem na puszystą masę, ucierając dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać ocet. Formę, u mnie 25x 30 cm, posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wyłożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 165 stopni, wstawić ciasto i piec około 30 minut, do suchego patyczka. Orzechy drobno posiekać, rodzynki i inne owoce suszone, zalać wrzącą wodą, aby się namoczyły. Masło utrzeć mikserem na pianę, dodawać po trochu masę krówkową i cały czas ucierać. Do utartego kemu dodać odsączone bakalie, wymieszać i wyłożyć na zimny biszkopt. Do wody dodać rum, lub trochę aromatu rumowego, maczać herbatniki i układać na kremie jeden przy drugim, aż całe ciasto będzie przykryte. Składniki polewy rozpuścić podgrzewając je na wolnym grzaniu, cały czas mieszając, aż polewa będzie gładka i polać ciasto.

Zobacz!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

19 stycznia 2021

Sałatka z kapustą pekińska i fetą

 Sałatka z kapustą pekińska,  taka prosta, z dodatkiem sera feta, kukurydzy, papryki konserwowej, suszonych pomidorów, a po wierzchu posypana prażonymi nasionami słonecznika. Idealna na lekki posiłek do pracy, czy na kolację. Przepis prosty i szybki.



Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 100 gram sera Feta
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 100 gram suszonych pomidorów
  • 4-5 kawałków papryki konserwowej, lub pół świeżej
  • 1-2 łyżki nasion słonecznika
  • olej od pomidorów suszonych
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

Kapustę pekińską umyć i pokroić w cienkie paseczki, a następnie wyłożyć na półmisek. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do sałatki. Ser Feta pokroić w kostkę,  a paprykę i suszone pomidory w paseczki, wszystko dodać do sałatki. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni, mieszając, cały czas mieszając, uważać, aby się nie spaliły. Do 4-5 łyżek oleju z suszonych pomidorów dodać sok z cytryny, wymieszać i polać sałatkę a na koniec posypać uprażonymi nasionami słonecznika.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

18 stycznia 2021

Grochówka na wędzonych żeberkach

 Grochówka czyli zupa z grochu, bardzo treściwa, gęsta, smaczna, ugotowana na wędzonce, z ziemniakami, idealna na chłodne dni, ale smakuje o każdej porze roku. Chyba wszyscy znają tą zupę, a szczególnie znana jest w wojsku.






Składniki:

  • 400 gram wędzonych żeberek 
  • 100 gram boczku
  • 100 gram kiełbasy
  • 600 gram ziemniaków
  • 500 gram grochu łuskanego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1 liść laurowy

Wykonanie:

Wieczorem zalać groch wodą, tak żeby wystawała 2 cm nad grochem i zostawić na noc. Rano odlać nadmiar wody z grochu, przełożyć groch do garnka,  zalać 1,5 litrem wody i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. W drugim garnku zalać wodą umyte żeberka, zagotować, zszumować, zmniejszyć grzanie, dodać obraną włoszczyznę przyprawy i wolno gotować. Gdy groch jest miękki, dodać go do wywaru mięsnego, dodać także obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie boczek stopić na patelni, przełożyć do zupy, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć kiełbasę i pokrojoną w kostkę cebulę, całość włożyć do grochówki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Zupa musi być pikantna i gęsta.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

17 stycznia 2021

Jabłka w cieście naleśnikowym

 Jabłka w cieście naleśnikowym, ulubione nie tylko przez dzieci, idealne na śniadanie, podwieczorek, a nawet na drugie danie. Jabłka w tej postaci są bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu, a jedzą je nawet ci, co nie przepadają za jabłkami.



Składniki:

  • 3 jabłka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać ze skórki i wydrążyć środek, są do tego specjalne nożyki, a następnie pokroić w plastry o grubości 1/2 centymetra, Do jajka dodać sól, cukier puder i trzepaczką wymieszać na gładką masę, dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, oraz olej, mieszać, aby nie było grudek, ciasto powinno być trochę gęstsze niż na naleśniki . Na patelni rozgrzać olej, plastry jabłek nadziewać na widelec, maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone jabłka wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gorące posypać cukrem pudrem.

Zobacz!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

14 stycznia 2021

Zupa zielona warzywna

 Zupa zielona, pyszna, szybka i zdrowa, ugotowana na rosole z dodatkiem zielonych warzyw kalarepki, brukselki, zielonego groszku i szpinaku, lub jarmużu. Przepis bardzo prosty, taką zupę gotuje się bardzo szybko, można zrobić ją w wersji bezmięsnej, na maśle.



Składniki:

  • 1 kalarepka
  • 100 gram brukselki
  • 100 gram groszku zielonego świeżego, lub mrożonego
  • 100 gram jarmużu lub szpinaku
  • 4 ziemniaki
  • 1litr rosołu
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • zielony koperek

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę, tak samo pokroić obraną kalarepkę. Jarmuż, lub szpinak przebrać, oberwać same listki, umyć, zalać wrzącą wodą i zagotować. Do garnka wlać rosół dodać pokrojone ziemniaki i zagotować i dodać pokrojoną kalarepkę. Zmniejszyć grzanie, po 5 minutach dodać umytą brukselkę, a gdy ziemniaki prawie miękkie, wsypać zielony groszek. Szpinak zmiksować na gładką masę dodać do zupy, zagotować, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, posypać koperkiem.  Zupę podawać z kleksem śmietany na wierzchu, lub zaprawić śmietaną.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

13 stycznia 2021

Ciastka waniliowe księżyce

 Ciastka waniliowe księżyce, bardzo smaczne, kruche, a robi się je bardzo szybko. Ciasto nie wymaga specjalnego wyrabiania, ani wałkowania. Wszystkie składniki na waniliowe księżyce po prostu musimy połączyć. Takie ciasteczka możemy robić razem z dziećmi, mogą pomóc robić wałeczki, a przy tym fajnie spędzić czas.




Składniki:

  • 200 gram mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 gram oleju
  • 100 gram cukru
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę na ciastka przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Do jajka dodać olej, cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Mąkę połączyć z masą jajeczną, zagnieść ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki. Przygotować formę do pieczenia dużą, wyłożyć ją papierem do pieczenia, lub posmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, brać kawałek ciasta, wielkości łyżeczki od herbaty, formować wałeczki, końce trochę zawinąć do środka, tworząc małe księżyce, układać na foremce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, góra-dół, piec waniliowe księżyce 12-15 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki i posypać ciastka cukrem pudrem.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

12 stycznia 2021

Sałatka z brokułami, jajkiem i fetą

 Sałatka z brokułami z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo, sera typu Feta, jabłka i kukurydzy, a wszystko połączone sosem na bazie jogurtu z czosnkiem. Sałatkę robi się bardzo szybko, jest smaczna, bez mięsa, a można się ją najeść. Idealna na spotkanie towarzyskie, ale także jako posiłek do pracy, czy na kolację. 


Składniki:

  • 500 gram brokułów
  • 120 gram sera typu Feta
  • 1duże jabłko
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 czubatych łyżek jogurtu naturalnego gęstego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka mielonej czarnuszki lub odrobinę pierzu

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Brokuły umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze, lub w lekko osolonej wodzie na wpół miękko. Kukurydzę wyłożyć na sitko i odcedzić z zalewy. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na dno salaterki wyłożyć brokuły i odcedzoną kukurydzę. Ser pokroić w kostkę, a następnie dodać do sałatki. Całość posypać pokrojonym jabłkiem. Jajka obrać, trzy pokroić na mniejsze kawałki, a jedno na ćwiartki. Pokrojone jajka wyłożyć na wierzch sałatki. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, lub łyżkę majonezu, wymieszać i polać sałatkę. Na sosie ułożyć ćwiartki jajek, różyczki brokułów i posypać mieloną czarnuszką.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego




11 stycznia 2021

Kluski z tartych ziemniaków z serem

 Kluski z tartych ziemniaków, różnie nazywane, u nas przycierakami, ale też siwymi, czy żelaznymi, Moja rodzina bardzo je lubi, jako dodatek do czerniny, białego barszczu, polane skwarkami z boczku i smażoną cebulą, ale też na słodko z dodatkiem twarogu. Takie pamiętam z dzieciństwa, u mojej babci, może mniej popularne, ale zachęcam do spróbowania takiej wersji klusek ziemniaczanych na słodko.



Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • mąka żytnia lub pszenna
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 500 gramów twarogu
  • 4-5 łyżek śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, jedną trzecią ugotować i ostudzić, można wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia, zmielić je przez maszynkę, lub przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, lub w malakserze, wyłożyć na gęste sito i zostawić, aby pozbyć się soku. Odsączone ziemniaki przełożyć do miski, sok odlać, a pozostałą na dnie naczynia skrobię dodać do ziemniaków. Do miski dodać zmielone ziemniaki gotowane i wymieszać, wyjąć jedną czwartą masy ziemniaczanej, a w to miejsce wsypać mąkę żytnią, lub pszenną i mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę z solą, na wrzącą wrzucać kluski łyżką, tak aby woda cały czas się gotowała, gdy kluski wypłyną na wierzch, zmniejszyć grzanie na najmniejsze, wolno gotować 8-10 minut. Przygotować ser: do sera dodać śmietanę, cukier waniliowy i cukier do smaku, widelcem rozetrzeć na gładką masę, dodatek śmietany i cukru zależy od sera, dlatego jeśli ser suchy trzeba dodać więcej śmietany. Ugotowane kluski wyłożyć na cedzak, odsączyć je. Na talerzu ułożyć gorące kluski, a na wierzch przykryć je twarogiem.

Zobacz!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

10 stycznia 2021

Chleb z płatkami owsianymi

 Chleb z płatkami owsianymi, z mąki pszennej, który potrafi być świeży kilka dni. Bardzo prosty przepis, chleb nawet dla początkujących, smaczny, można wyrobić go w mikserze planetarnym, ale ręką też szybko się wyrabia.



Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 litr mleka
  • 75 gramów drożdży( 3/4 kostki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 kg mąki

Wykonanie:

Dwie szklanki płatków owsianych zalać mlekiem, dodać łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże, wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia mniej więcej na około godzinę. Gdy ciasto na chleb wyrośnie dodać mąkę i sól, wyrabiać ręką, lub mikserem. Wyrobione ciasto zostawić przykryte ściereczką, aby wyrosło. wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na pół, uformować bochenki chleba. Foremki dwie keksowe posmarować tłuszczem, włożyć chleb i zostawić jeszcze, aby podrósł. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra - dół i piec chleb około godziny, sprawdzić patyczkiem czy suchy

Zobacz!!!!

Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego



9 stycznia 2021

Domowa granola

 Granola domowa to pyszne, zdrowe, płatki owsiane z orzechami, suszonymi owocami, nasionami, pieczone w piekarniku, idealne na śniadanie, czy kolację, taka smaczna przekąska. Granola smakuje polana mlekiem czy jogurtem, ale też jako dodatek do deseru.





Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki orzechów 
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki nasion sezamu
  • 1 łyżkę pokrojonych suszonych moreli
  • 1 łyżkę pokrojonych suszonych śliwek
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Dużą formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Orzechy najlepiej włoskie, laskowe, czy nerkowca, posiekać. W misce wymieszać płatki owsiane, nasiona dyni, orzechy, słonecznik, sezam i miód, wyłożyć całość równomiernie na formę. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec 10 minut, przemieszać, dodać pokrojone suszone owoce i rodzynki i piec 10 minut, mieszać co jakiś czas, aby wszystko równomiernie się podpiekło. Taka granola jest dobra od razu do jedzenia, czy to z mlekiem, z jogurtem, pozostałą należy przechowywać w szczelnej puszcze, lub w papierowej torbie dwa tygodnie.

Zobacz!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

8 stycznia 2021

Ciastka z maszynki babci

 Ciastka kręcone przez maszynkę do mięsa, ze specjalną wkładką, kruche, pyszne, idealne jako słodka przekąska. Takie ciasteczka to wspomnienie z dzieciństwa, piekła je moja babcia, zapach pamiętam do dziś, trzymała je w dużej metalowej puszce, piekła je na okrągło. 



Składniki:

  • 700 gram mąki pszennej
  • 1/2 kostki smalcu
  • 1/2 kostki masła
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać suche składniki: proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i wymieszać. Całość posiekać z masłem i ze smalcem, dodać jajka i śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto na ciasteczka schować zawinięte w folię do lodówki na co najmniej pół godziny, aby odpoczęło. Przygotować maszynkę, założyć końcówkę na ciasteczka, wkładać do maszynki porcję ciasta i kręcą maszynką wyciskać ciasteczka o różnych kształtach. Ciastka układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni, do ładnego zrumienienia, około 15 minut.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


7 stycznia 2021

Sałatka z brokułem prosta

 Sałatka z brokułem to sałatka na każdą okazję, prosta, smaczna i szybka. Brokuł może być świeży, lub mrożony, ugotowany, ale na półmiękko, do którego dodajemy pokrojonego ananasa, ser Feta i kukurydzę. Sałatka polana jest sosem z dodatkiem czosnku, dla podkręcenia smaku, nie dodajemy innych przypraw, słony smak dodaje ser, a dodatek słodkiego ananasa, łagodzi ostre dodatki.



Składniki:

  • 500 gramów brokułów
  • 200 gramów sera Feta
  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek majonezu
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Wykonanie:


Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody, gotujemy na wpół miękko, aby brokuł pozostał w całości. Ananasa odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę, w taką samą kostkę kroimy też ser Feta. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Nasiona słonecznika wsypujemy na suchą patelnię i chwilę podgrzewamy, mieszając cały czas, aby słonecznik się nie spalił. Sałatkę układamy na półmisku lub w salaterce. Na dno wykładamy brokuł, potem część ananasa, część kukurydzy, fetę, pozostały ananas i kukurydza. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i polewamy sosem sałatkę. Na wierzchu sałatkę posypujemy prażonym słonecznikiem i dekorujemy brokułem i kukurydzą.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego