Bułka wrocławska zwana także paryską, to długa bułka, puszysta, miękka, można ją kroić na kromki, nie kruszy się, idealna na śniadanie, czy kolację. Z przepisu wychodzą trzy długie bułki, a są tak pyszne, że znikają bardzo szybko.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 30 gr świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 350 ml wody
- 1 łyżka soli
- 10 łyżek oleju
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Zrobić rozczyn z drożdży: mleko lekko podgrzać, zalać pokruszone drożdże (około pół szklanki), dodać cukier, wymieszać, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu, aby drożdże podrosły. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać, dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe letnie mleko, olej, całość wyrabiać ręką dolewając po trochu letnią wodę. Ciasto na bułki wyrabia się bardzo dobrze, wyrabiamy, aż będzie odchodziło od ręki. Stolnicę oprószyć odrobiną mąki, wyłożyć ciasto i zagniatać jeszcze chwilę. Tak wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby podwoiło swą objętość. Trudno powiedzieć ile to potrwa, zawsze inaczej, u mnie rosło godzinę. Wyrośnięte ciasta wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na trzy części. Z każdej części formujemy długą bułkę, układamy je w formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstęp między bułkami, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aby podrosły, teraz trwa to krócej. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni góra-dół, każdą bułkę nacinamy ukośnie nożem i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, sprawdzamy czy bułki upieczone, gorące wykładamy na kratkę, aby ostygły.
Zobacz!!!!
Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego