Sałatka z jarmużu, prosta, dosyć szybka i zdrowa. Jarmuż jest to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych, bardzo bogaty w witaminy i mikroelementy. Chętnie jedzony w wielu krajach, u nas też coraz częściej gości na stołach.
Składniki:
- 300 gram jarmużu
- 1 duże jabłko
- 2 ogórki kiszone
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 100 gram jogurtu naturalnego
- sól
- cukier
Wykonanie:
Liście jarmużu oczyścić z ogonków i zgrubiałych części, zalać wrzącą wodą i ugotować na półmiękko. Gorący jarmuż odcedzić, włożyć na chwilę do zimnej wody i wyłożyć na sitko. Pokroić jarmuż na mniejsze kawałki i wyłożyć na półmisek. Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić na kawałki, Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na jarmuż, Tak samo pokroić ogórki kiszone i cebulę, dodać do sałatki, posypać pokrojonymi jajkami. Do jogurtu dodać szczyptę cukru i soli, wymieszać i polać sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz