Rolada z piersi kurczaka, nadziana mięsem mielonym i suszoną śliwką, smaczny, prosty dodatek na kanapki, idealna na święta, czy uroczystości rodzinne. Przepis jest dosyć prosty, a rolada pięknie się prezentuje.
Składniki:
- 500 gram mięsa z karkówki
- 2 piersi z kurczaka
- 10 sztuk śliwek suszonych bez pestek
- 1 łyżka żelatyny
- 1,5 łyżki soli peklowej
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Wykonanie:
Piersi z kurczaka, około kilograma, posypać 1 łyżką soli peklowej i zostawić w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Mięso z karkówki, lub łopatki pokroić na kawałki i posypać pół łyżeczki soli peklowej, wymieszać i zostawić, aby mięso się zapeklowało na około 3 godziny. Sól peklowa konserwuje mięso, nadaje mu też różowy kolor, ale można użyć też zwykłej soli. Mięso opłukać, zmielić przez maszynkę, dodać przetarty czosnek, pieprz do smaku i wyrobić na gładką masę dodając około 1/4 szklanki wody. Piersi z kurczaka opłukać, poprzecinać na kotlety, rozbić przez folię tłuczkiem do mięsa. Folię aluminiową rozłożyć na blacie długości 40 cm, posmarować odrobiną oleju, ułożyć rozbite kotlety jeden przy drugim, tak aby nie było pustego miejsca i posypać żelatyną. Piersi z kurczaka przykryć mielonym mięsem, a śliwki suszone sparzyć wodą, ułożyć je wzdłuż dłuższego boku i zwinąć roladę, zaczynając od boku ze śliwką, pomagając sobie folią. Roladę posypać po wierzchu majerankiem i papryką, zawinąć w jeszcze jedną folię szczelnie, obwiązać bawełnianą nicią lub sznurkiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół, roladę włożyć do formy, na dno wlać szklankę wody, piec 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika, zostawić zawiniętą w folię, aż wystygnie, można z wierzchu położyć deseczkę, aby trochę ją obciążyć.
Zobacz!!! Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz