Pierniczki miękkie, bardzo smaczne, pachnące przyprawą korzenną i miodem, są bardzo proste do zrobienia. Takie pierniczki możemy jeść od razu po upieczeniu, ale też poleżą w szczelnym naczyniu, puszce, czy słoiku dłużej. Pierniki są pyszne bez niczego, ale część zawsze polewam lukrem, wtedy każdy je jakie lubi.
Składniki:
- 550 gram mąki pszennej
- 200 gram mąki żytniej
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka cukru
- 125 ml wody
- 300 gram miodu płynnego
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 100 gram masła
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka cynamonu
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- woda przegotowana
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
Połowę cukru wsypać do garnka i podgrzewać na wolnym grzaniu, aż będzie brązowy i płynny, taki karmel. Ostrożnie dolać wodę, może pryskać, miód, mleko, pozostały cukier i dobrze podgrzać, aż wszystko się rozpuści i połączy. Dodać masło, przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać i zostawić, aby trochę przestygło. Obie mąki przesiać, dodać sodę. Ciasto na pierniczki najlepiej robić w mikserze, jest bardzo klejące. Do mąki dodać ciepłe mleko z miodem i karmelem i wyrobić ciasto. Ciasto zostawić w zimnym miejscu na co najmniej 3 godziny, aby stężało. Gdy ciasto odpocznie i stężeje, choć nadal będzie miękkie, wyjmować je porcjami na dobrze posypaną mąką stolnicę, szybko. aby za bardzo nie rozgrzać ciasta, formować wałek, taki jak na kopytka i kroić na kawałki nożem, które układać na formie wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i piec pierniczki 15-20 minut. Zimne pierniczki można od razu polukrować, lub polać polewą czekoladową.
Do cukru pudru dodać sok z cytryny i po łyżce wody, mieszać i dolewać wodę do gęstości jaką chcemy. Lukier do pierniczków nie musi być gęsty, ale to już jak ktoś lubi.
Chciałam zapytać, czy można takie pierniczki nadziać, czy ciasto jest na tyle mocne i plastyczne. Same w sobie też wyglądają oczywiście smakowicie.
OdpowiedzUsuńNadziewałam, ale przyznam szczerze, że bardzo trudno się nadziewają, ciasto szybko robi się miękkie, a jak doda się mąki nie są już takie mięciutkie. Chyba, żeby poleżało w lodówce całą noc. Ale polecam spróbować, nadziane są pyszne, nadziewałam swoim musem z pigwy, jest on gęsty nie wypływał. Pozdrawiam!
UsuńA można wiedzieć jaki dawać miód prawdziwy czy sztuczny
OdpowiedzUsuńMiód prawdziwy, taki zawsze daję, pozdrawiam!
Usuń