Karp w galarecie, to obowiązkowe danie na Wigilię, ale też sprawdza się na inne uroczystości. Karpia przygotowuję z przepisu prostego, tak jak robiła go moja babcia i mama. Teraz kupujemy już karpia sprawionego, tak że przygotowanie trwa dużo szybciej
.
Składniki:
- karp (u mnie połowa karpia)
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren pieprzu
- sól
- 4 łyżeczki żelatyna
- 1 jajko ugotowane na twardo
- natka pietruszki i liść pora
Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, umyć i zalać 1 litrem wody, zagotować, dodać przyprawy, odcięte płetwy, łeb, i wolno gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Rybę oczyścić, umyć i pokroić na równe 4 centymetrowe dzwonka. Gdy warzywa się ugotują dodać do wywaru rybę, gotować na wolnym grzaniu 15 minut. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjąć delikatnie rybę, a gdy trochę ostygnie, ale musi być ciepła, wyjąć delikatnie ości, uważając aby nie uszkodzić ryby. Wywar z ryby przecedzić przez gęste płótno, wyjąć marchew i pokroić ją. Jeśli wywar z ryby jest mętny, trzeba ubić białko, wlać do wywaru, a gdy się zetnie przelać przez płótno. Przygotować naczynie do ryby, na dnie ułożyć plasterki marchewki, jajko pokrojone, zrobić dekorację do ryby zostawiając środek półmiska pusty. Wywar z ryby doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać do gorącego wywaru żelatynę ( na litr wywaru ), dokładnie wymieszać. Częścią galarety zalać ułożone warzywa i wstawić do lodówki, aby stężały. Potem ułożyć dzwonka ryby i zalać resztą tężejącej galarety, aby przykryła całą rybę. Ozdabiamy liśćmi pora, pietruszki, cytryną.
Bardzo ładnie ,że klarujesz wywar białkiem , fachowo , ale zamiast jajka daję plasterki cytryny.
OdpowiedzUsuńDziękuję, cytrynę też daję, ale oddzielnie pokrojoną w plastry, pozdrawiam!
UsuńWywar na galartę robię tak samo,jedynie doprawiam inaczej. Dodaję sól, pieprz, sok z cytryny i cukier.Smak powinien być jak słodkiej herbaty z cytryna,po zastygnięciu wcale nie czuć tej słodkości.Polecam🙂
OdpowiedzUsuń