Ciasto z budyniem to ciasto kruche, przełożone ugotowanym budyniem, bardzo proste i smaczne. To ciasto można przygotować w kilku wersjach, zależy jakiego użyjemy budyniu: czekoladowego, lub malinowego, czy waniliowego, zmieni się wygląd ciasta. To ciasto takie na niedzielę, ładnie wygląda, jest dosyć tanie i szybkie do zrobienia.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 125 gram masła
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 3 budynie( takie na pół litra mleka)
- 1 litr mleka
- 4 czubate łyżki cukru
Wykonanie:
Z litra mleka odlać szklankę mleka, dodać budynie i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać rozrobione budynie, ugotować budyń i przykryć folią do żywności, zostawić, aby przestygł. Masło roztopić, ale nie gotować, letnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem, i jajkami. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części, jedną włożyć do torebki i dać do zamrażalnika. Przygotować formę 25 x 35 cm, wysmarować ją tłuszczem, lub wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią pozostałe ciasto. Na ciasto wyłożyć równą warstwą zimny budyń, a na wierzch zetrzeć na tarce ciasto, które było w zamrażarce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół i piec ciasto około 50 minut, do ładnego zrumienienia. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Zobacz!!! Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz