Ciasto Leonek to ciasto kruche miodowe, przełożone dwoma warstwami smażonych jabłek z dodatkiem galaretki, kremem i biszkoptami. Ciasto ładnie się prezentuje, bardzo dobrze się kroi, idealne na każdą okazję święta, imprezy rodzinne. Przygotowanie ciasta jest dosyć proste.
Składniki na ciasto:
- 300 gram mąki pszennej
- 150 gram masła
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki śmietany
- 100 gram cukru
- 1 jajko
- 1 paczka podłużnych biszkoptów
Krem:
- 150 gram cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 gram masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 l mleka
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 1 szklanka cukru
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 galaretka cytrynowa
Polewa:
- 3 czubate łyżeczki cukru
- 50 gram masła
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 łyżeczki wody
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto: mąkę wymieszać z cukrem i sodą, dodać masło, posiekać, dodać śmietanę, miód i jajko, i wszystko zagnieść, podzielić na pół i upiec dwa placki, forma 25 x 35 cm, w temperaturze 180 stopni, przez 15 - 17 minut. Ciasto jest dosyć miękkie, dlatego najlepiej rozciągać je na formie rękami oprószonymi mąką, zostawić w chłodnym miejscu na pół godziny, aby odpoczęło.
Krem:
Mleko 1,5 szklanki zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, do wrzącego mleka wlać obie mąki rozrobione w pozostałym mleku i ugotować budyń. Zostawić przykryty do wystudzenia. Masło ubić, dodawać po łyżce zimny budyń, ucierać na puszystą, jednolitą masę.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach i udusić z cukrem ( cukru dodać do smaku, zależy jakie są jabłka). Galaretki każdą rozpuścić w pół szklance gorącej wody. Jabłka podzielić na pół, do jednej części dodać galaretkę czerwoną, wymieszać, a do drugiej galaretkę żółtą, zostawić do wystudzenia.
Na zimnym cieście rozsmarować 1/4 kremu, na krem rozłożyć zimne jabłka z galaretką czerwoną, gdy jabłka są dosyć twarde można od razu posmarować 1/4 kremu, na to ułożyć biszkopty, które posmarować po wierzchu pozostałym kremem, tak aby krem był też między biszkoptami. Na krem wyłożyć żółte jabłka i przykryć zimnym ciastem. Składniki polewy podgrzać na wolnym grzaniu, cały czas mieszając, gdy masa stanie się jednolita i trochę zgęstnieje, polać ciasto. Ciasto Leonek najlepsze jest na drugi dzień, wtedy smaki się połączą, a ciasto jest miękkie.
Zobacz!!! Coś na obiad Zupy Coś do chleba Chleb, bułki, chałki Sałatki Coś słodkiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz