Początek jesieni

20 listopada 2020

Żurek na białej kiełbasie

 Żurek to polska, stara zupa o wyjątkowym smaku, ugotowana na bazie zakwasu żytniego, podana z jajkiem na twardo i pokrojoną białą kiełbasą. Można taką zupę przygotować także na wywarze mięsnym, z dodatkiem wędzonego boczku, kiełbasy, a podać ją z ziemniakami. Wersji jest więcej, zależy od regionu kraju, ale zawsze smakuje wybornie.



Składniki:

  • 2 l wody
  • 5 surowych kawałków kiełbasy białej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 3-4 łyżki śmietany kremówki
  • jajka ( po 1 na osobę)
  • 500 ml dobrego zakwasu żytniego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, dodać obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10 minut. Jajka ugotować oddzielnie na twardo. Do wywaru dodać surową kiełbasę, wolno gotować, temperatura powinna być nie większa niż 80 stopni, 40 minut. Dodać połowę zakwasu, przepis Zakwas na Żurek , cebulę obrać pokroić w kostkę i przesmażyć na złoto, dodać do zupy. Kiełbasę wyjąć. Spróbować żurek, jeśli trzeba dodać jeszcze zakwasu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać do żurku śmietanę, majeranek rozetrzeć w dłoniach, wtedy wydzieli się więcej aromatu, dodać do zupy. Kiełbasę pokroić w plasterki, dodać pokrojone na ćwiartki ugotowane jajko i polać gorącym żurkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz