Zapalanka - kartoflanka to zupa bardzo szybka, pyszna, sycąca, prosta, a przepis jeden z najstarszych. Taką zupę gotowano w wersji biednej, na wywarze z warzyw, z zasmażką na smalcu, lub słoninie. Jest też wersja wzbogacona, zapalanka gotowane na rosole, z dodatkiem przesmażonego boczku, czy kiełbasy. Obie zupy są bardzo dobre, doprawione na ostro z pieprzem i majerankiem. Przepis jest na tą wersję zapalanki wzbogaconej.
Składniki:
- 1 litr rosołu z marchewką
- 6-7 ziemniaków
- 200 gram wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka czubata majeranku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać rosołem, zagotować i zmniejszyć grzanie, gotować około 20 minut. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a obrane ząbki czosnku w plasterki. Boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię, przesmażyć, gdy skwarki się zrumienią i wytopią, dołożyć cebulę. Wszystko przesmażyć, dodać czosnek i mąkę, przesmażyć, robiąc zasmażkę złotą, cały czas mieszać, dodać wywaru z zupy i przelać wszystko do garnka, czyli zapalić zupę, z stąd ta nazwa zupa zapalanka. Doprawić do smaku pieprzem, solą i majerankiem, zagotować, gdy ziemniaki miękkie, dodać natkę pietruszki.
Po 20 minutach gotowania wszystkie ziemniaki są miękkie…😄 pozdrawiam Thom Wit…😊
OdpowiedzUsuńPowinny być miękkie, ale różnie bywa, pozdrawiam i miłego dnia życzę!
UsuńBardzo smaczna
OdpowiedzUsuń