Początek jesieni

2 listopada 2020

Zupa z fasoli Piękny Jaś

 Zupa z fasoli Piękny Jaś, bardzo sycąca, smaczna i zdrowa. Ugotowana na wywarze mięsnym, z dodatkiem warzyw, z dobrej jakości kiełbasą, z przyprawami i ziemniakami, często gości na stole w moim domu. Taką zupę gotowała moja mama, więc to już taka tradycja naszej rodziny. Fasolówka jak ją nazywamy jest bardzo treściwa i zazwyczaj stanowi obiad jednodaniowy.


Zupa z fasoli Piękny Jaś

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli Piękny Jaś
  • 400 gram żeberek wieprzowych, lub kości wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 500 gram ziemniaków
  • 1 cebula 
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka mąki
  • smalec
  • 200 gram dobrej kiełbasy
  • sól
  • pieprz 

Wykonanie:

Poprzedniego dnia wieczorem fasolę przebrać, umyć i zalać wodą tak, aby wystawała nad fasolą ze 3 cm, zostawić na noc, aby fasola się namoczyła. Rano fasola napęcznieje, wylać wodę w której się moczyła. Żeberka umyć zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny i dodać fasolę, liść laurowy i ziele angielskie, zmniejszyć grzanie i wolno gotować przez 20 minut, nie solić zupy od razu, ponieważ fasolę soli się jak już jest miękka, Obrać włoszczyznę, pokroić i dodać do zupy. Gdy fasola jest już prawie miękka, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, osolić do smaku. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na złoto na smalcu, dodać do zupy. Na tłuszczu od cebuli obsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki, zamiast kiełbasy można dodać boczku i dodać do zupy. Na rozgrzany tłuszcz wsypać łyżkę mąki i zrobić złotą zasmażkę, dolać zupy, wszystko zagotować i zaprawić zupę. Fasolówkę doprawić pieprzem, dodać majeranek i sól do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz