Syrop z imbirem nie tylko wzmocni naszą odporność, ale także pomoże zwalczyć infekcje, o które teraz bardzo łatwo. Korzeń z imbiru posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Cytryna to witamina C, a połączenie z imbirem, miodem, kurkumą i przyprawami korzennymi, to najlepszy domowy sposób na przeziębienie i infekcje dróg oddechowych. Ma działanie napotne, rozgrzewające, łagodzi kaszel i ból gardła. W razie nasilonych objawów, należy udać się do lekarza. W składzie syropu jest miód, dlatego małym dzieciom do roku czasu nie podaje się tego syropu.
Składniki:
- 5 szklanki wody
- 1 cytryna
- 4 cm korzenia imbiru
- 4 ziarna pieprzu
- 4 goździki
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 4 łyżki miodu
Wykonanie:
Zagotować wodę, do gotującej wody dodać liście laurowe, pieprz, goździki. Cytrynę dokładnie umyć, przekroić na połowę. Jedną połowę pokroić w plastry i dodać do gotującego wywaru. Korzeń imbiru oskrobać ze skórki, 1 cm korzenia drobno pokroić w kostkę i dodać do wywaru, wszystko gotować na wolnym ogniu 5 minut, wyłączyć, dodać kurkumę i zostawić do ostudzenia. Do słoika włożyć pokrojony drobno pozostały kawałek imbiru, dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz miód. Wszystko zalać zimnym wywarem razem z przyprawami i plastrami cytryny, wstawić do lodówki. W razie choroby pić trzy razy dziennie po pół szklanki syropu z pół szklanką ciepłego, ale nie gorącego płynu, może być herbata. Na podniesienie odporności pić raz dziennie pół szklanki syropu wymieszanego z pół szklanką ciepłej herbaty.
Ja robię korzeń imbiru cytryna i miód
OdpowiedzUsuńJak dlugo to moze stac w lodowce
OdpowiedzUsuńW lodówce około 2-3 miesięcy może stać.
Usuń