Początek jesieni

8 listopada 2020

Surówka z kiszonej kapusty

 Kapusta kiszona jest bardzo zdrowa, zawiera wiele witamin, najlepiej jak ją jemy na surowo , a kisimy sami. Taka kapusta sobie ukiszona z dodatkiem marchwi jest smaczna, a dodatek jabłka, czy cebuli wzbogaci jeszcze jej smak. Surówka z kiszonej kapusty najlepiej smakuje z rybą, ale też można podać ją do mięsa. 


Składniki:

  • 500 gramów kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżka oleju 
  • koperek
  • pieprz

Wykonanie:

Kapustę posiekać, przełożyć do salaterki. Marchew i jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, Startą marchewkę, jabłko i cebulę dodać do kapusty i wymieszać. Do oleju, można użyć taki olej od suszonych pomidorów, dodać miód wymieszać, dodać do surówki z kapusty, wszystko wymieszać, dodać  pieprzu do smaku, jeśli trzeba dosłodzić. Surówkę z kiszonej kapusty  posypać po wierzchu koperkiem.

2 komentarze:

  1. Robię prawie identycznie.Z miodem tylko nie próbowałam.Zamiast koperku daję częściej natkę pietruszki.Jeszcze uwaga nico poza tematem...powinno być "gramów',a nie "gram". Gram to jednostka masy,a później dodaje się końcówki.

    OdpowiedzUsuń
  2. O jej naprawdę powinno być gramów? Jaki ty mądry kolego lub koleżanko jestes.

    OdpowiedzUsuń