Kapusta kiszona jest bardzo zdrowa, zawiera wiele witamin, najlepiej jak ją jemy na surowo , a kisimy sami. Taka kapusta sobie ukiszona z dodatkiem marchwi jest smaczna, a dodatek jabłka, czy cebuli wzbogaci jeszcze jej smak. Surówka z kiszonej kapusty najlepiej smakuje z rybą, ale też można podać ją do mięsa.
Składniki:
- 500 gramów kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżka oleju
- koperek
- pieprz
Wykonanie:
Kapustę posiekać, przełożyć do salaterki. Marchew i jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, Startą marchewkę, jabłko i cebulę dodać do kapusty i wymieszać. Do oleju, można użyć taki olej od suszonych pomidorów, dodać miód wymieszać, dodać do surówki z kapusty, wszystko wymieszać, dodać pieprzu do smaku, jeśli trzeba dosłodzić. Surówkę z kiszonej kapusty posypać po wierzchu koperkiem.
Robię prawie identycznie.Z miodem tylko nie próbowałam.Zamiast koperku daję częściej natkę pietruszki.Jeszcze uwaga nico poza tematem...powinno być "gramów',a nie "gram". Gram to jednostka masy,a później dodaje się końcówki.
OdpowiedzUsuńO jej naprawdę powinno być gramów? Jaki ty mądry kolego lub koleżanko jestes.
OdpowiedzUsuń