Początek jesieni

14 listopada 2020

Surówka warzywna do obiadu

 Surówka do obiadu, taka zwyczajna z różnych warzyw startych na tarce, z dodatkiem jabłka, doprawiona sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i odrobiną oleju. Taka prosta surówka dobrze pasuje do mięsa, ale też i do ryby. Jest zdrowa, idealna nawet dla małych dzieci i osób starszych, gdyż wszystkie warzywa są dość drobno starte.



Składniki:

  • 1 średnia kalarepka
  • 1 duża marchew
  • 1/3 średniego selera 
  • 2 jabłka
  • 1/2 papryki
  • 1 mała cebula szalotka
  • 3 rzodkiewki
  • 1 łyżka natki zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Warzywa kalarepkę, marchew, seler, jabłka, rzodkiewkę umyć i obrać.  Umytą i wydrążoną z nasion paprykę pokroić w drobną kosteczkę, tak samo pokroić cebulę. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o średnich otworach. Wszystkie warzywa przełożyć do salaterki, dodać od razu sok z cytryny i wymieszać, aby warzywa, a szczególnie seler, nie ściemniały. Surówkę doprawić odrobiną soli i pieprzu, dodać cukier, olej i wymieszać. Olej można użyć taki od suszonych pomidorów, lub inny. Całą surówkę posypać zieloną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz