Surówka do obiadu, taka zwyczajna z różnych warzyw startych na tarce, z dodatkiem jabłka, doprawiona sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i odrobiną oleju. Taka prosta surówka dobrze pasuje do mięsa, ale też i do ryby. Jest zdrowa, idealna nawet dla małych dzieci i osób starszych, gdyż wszystkie warzywa są dość drobno starte.
Składniki:
- 1 średnia kalarepka
- 1 duża marchew
- 1/3 średniego selera
- 2 jabłka
- 1/2 papryki
- 1 mała cebula szalotka
- 3 rzodkiewki
- 1 łyżka natki zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
- sól
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Warzywa kalarepkę, marchew, seler, jabłka, rzodkiewkę umyć i obrać. Umytą i wydrążoną z nasion paprykę pokroić w drobną kosteczkę, tak samo pokroić cebulę. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o średnich otworach. Wszystkie warzywa przełożyć do salaterki, dodać od razu sok z cytryny i wymieszać, aby warzywa, a szczególnie seler, nie ściemniały. Surówkę doprawić odrobiną soli i pieprzu, dodać cukier, olej i wymieszać. Olej można użyć taki od suszonych pomidorów, lub inny. Całą surówkę posypać zieloną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz