Pigwa to owoc, wyglądem przypomina gruszkę, a sok z niej jest smacznym i zdrowym dodatkiem do herbaty. Ma też wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, polecany szczególnie w czasie przeziębienia, ale też na podniesienie odporności. Sok z pigwy robi się bardzo prosto, wystarczy pigwa i cukier.
Składniki:
- 1 kg pigwy
- 1 kg cukru
- duży słoik
Wykonanie:
Pigwę umyć dokładnie, ma na skórce taki nalot, który trzeba zmyć. Każdy owoc przekroić na cztery części, wybrać gniazda nasienne, a następnie pokroić w plasterki. Pokrojone owoce pigwy układać w słoiku warstwami, przesypując cukrem, tak aby ostatnia warstwa to był cukier. Słoik przykryć kawałkiem płótna, zawiązać gumką i postawić w ciepłe miejsce na trzy dni. Codziennie należy sok dokładnie przemieszać, aby cały cukier się rozpuścił. Gotowy sok przelać przez sitko, a następnie rozlać do wyparzonych słoików. Taki sok możemy używać od razu, a słoik wstawić do lodówki. Jeśli zrobimy więcej soku, należy go poddać pasteryzacji, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 15 minut, zostawić w garnku do wystudzenia.
Bardzo zdrowy na przeziębienia
OdpowiedzUsuń