Śledzie z dodatkiem suszonej żurawiny, suszonych pomidorów i cebuli, pyszna przystawka na każdą okazję, a szczególnie na święta. Przepis bardzo prosty, szybki, a połączenie płatów śledziowych z suszoną żurawiną i pomidorami nadaje niepowtarzalnego smaku.
Składniki:
- 5 płatów solonych śledziowych
- 2 cebule
- 1/2 słoika suszonych pomidorów razem z olejem
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki octu jabłkowego
- pieprz
- olej ( około szklanki)
Wykonanie:
Śledzie umyć, zalać zimną wodą, moczyć je zmieniając wodę co jakiś czas 2-3 godziny, aż będą nie za słone. Żurawinę zalać wrzącą wodą. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać cebulę i na wolnym ogniu dusić ją, aż trochę zmięknie, dodać trochę pieprzu, trwa to chwilę, dodać pokrojone w paski suszone pomidory, odsączoną z wody żurawinę i zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, olej z suszonych pomidorów i ocet jabłkowy, lub winny, wszystko zagotować i zostawić, aby wystygło. Wymoczone płaty śledziowe odsączyć z wody, pokroić na paski 2-3 centymetrowe. W naczyniu układać pokrojonego śledzia i przekładać zimną cebulą z dodatkami, ostatnią warstwą musi być cebula, żurawina i pomidory suszone. Całość zalać olejem, tak aby śledzie były przykryte. Wstawić do lodówki na dobę, aby wszystko się przegryzło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz