Początek jesieni

6 listopada 2020

Sernik z brzoskwinią

 Sernik z brzoskwinią, na kruchym spodzie, pyszny, wilgotny, idealny na co dzień jak i na uroczystości.  Pokrojone brzoskwinie ułożone na cieście kruchym, zatopione w delikatnej masie serowej, a wszystko polane polewą czekoladową, taki sernik zadowoli każdego.



Składniki:  

Ciasto kruche:

  • 150 gram mąki pszennej
  • 75 gram cukru
  • 75 gram masła
  • 1 jajko
  • 1łyzeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • 5 jajek
  • brzoskwinie w syropie

Polewa czekoladowa:

  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 50 gram masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki wody

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i z cukrem, dodać masło i posiekać, a na koniec dodać jajko i zagnieść ciasto kruche. Brzoskwinie wyjąć z syropu, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Foremkę 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto kruche. Odsączone dokładnie brzoskwinie wymieszać z kaszą manną i rozłożyć na cieście. Ser zmielić, dodać żółtka, cukier i ubić mikserem na puszystą masę. Do masy serowej dodać mleko, jeśli ser kupujemy mielony to mleka się nie dodaje, gdyż jest on raczej rzadki, olej, ubić i na koniec dodać budyń. Oddzielnie ubić na sztywno pozostałe białka i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę wyłożyć na ciasto z brzoskwiniami, wstawić do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika góra-dół, piec około godziny. Po upieczeniu zostawić sernik w otwartym piekarniku na 10 minut. Przygotować polewę: podgrzać na małej patelni wszystkie składniki polewy cały czas mieszając, aż się polewa zagotuje, zmniejszyć grzanie i chwilę podgrzewać, jak trochę zgęstnieje  polać nią sernik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz