Ser typu Feta możemy zrobić sami, taki domowy, idealny do sałatek, a przepis bardzo prosty. Ser twarogowy robię sama i z takiego twarogu robię ser typu Feta. Można go jednak zrobić z twarogu kupionego, ale musi być to ser dobrej jakości, tłusty i zwarty, nie miękki.
Składniki:
- 500 gram sera twarogowego
- 3/4 litra przegotowanej wody
- 1,5 łyżki soli
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 suszone pomidory
- gałązka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- oliwa lub olej
Wykonanie:
Wodę zagotować, dodać sól, wymieszać i ostudzić. Ser twarogowy włożyć do naczynia, zalać solanką, tak aby całkowicie był przykryty. Wstawić do lodówki na 3-4 dni, ale każdego dnia trzeba ser przewrócić na drugą stronę, aby nasolił się równomiernie. Taki nasolony ser jest bardzo dobry od razu do jedzenia, ale możemy zrobić z niego smaczną przystawkę, właściwe bez nakładu pracy. Nasolony ser należy pokroić w kostkę, tak jak lubimy 1cm, lub 2cm, włożyć do wymytego słoika, dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku, zioła, pokrojone suszone pomidory i zalać to oliwą, lub nawet dobrym olejem. Powinien taki ser postać tydzień w lodówce, aby nabrał smaku i przeszedł przyprawami. Ser możemy podać jako smaczną przystawkę, lub dodać do sałatki, właściwie wszędzie tam gdzie przepisie jest ser Feta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz