Początek jesieni

22 listopada 2020

Rosół z kaczki

 Dobry rosół musi smakować, a żeby smakował  musi być dobre mięso. Rosół z kaczki wiejskiej, takiej z wolnego wybiegu, na pewno będzie smaczny. Wzbogacony dużą ilością warzyw, wolno i długo gotowany, będzie przejrzysty i klarowny. Sposobów gotowania rosołu jest mnóstwo, chociaż wydaje się, że to najprostsza zupa, ale tradycyjny, domowy rosół wymaga trochę wysiłku.



Składniki:

  • 1,70 -2 kg mięsa z kaczki: szyja, skrzydła, pierś, podroby
  • 2-3 l zimnej wody
  • 2-3 duże marchewki
  • 1-2 duże pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 2 cebule
  • kawałek pora
  • zielona natka pietruszki
  • zielona nać selera( gałązka)
  • gałązka lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • sól około 1 łyżki ale tak do smaku

Wykonanie:

Kaczkę umyć, zalać wodą i zagotować, zebrać dokładnie szumowiny, zmniejszyć do minimum grzanie i wolno gotować, bez przykrycia, tak aby tylko rosół mrugał, gotować co najmniej godzinę. W tym czasie obrać i pokroić warzywa, dokładnie je umyć. Cebulę obrać, ale zostawić jedną żółtą warstwę, przekroić na pół i opalić nad gazem lub na suchej patelni, aż będzie czarna, jest to ważne, gdyż cebula opalona daje smak rosołowi. Wszystkie warzywa włożyć na wierzch na kaczkę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i zielone części warzyw. Gotować tak jeszcze półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie. Dopiero na koniec posolić do smaku. Rosół będzie klarowny, o pięknym żółtym kolorze, nie musimy dodawać żadnych kostek rosołowych, czy innych dodatków, taki tradycyjny rosół domowy, długo i wolno gotowany na dobrym mięsie, zadowoli każde podniebienie. Rosół podajemy z makaronem zrobionym własnoręcznie, posypany posiekanym koperkiem, lub natką pietruszki .  Makaron domowy






































 

1 komentarz: