Rogaliki budyniowe to pyszne, bardzo szybkie rogaliki, które możemy zrobić, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, nawet wspólnie z dziećmi. Budyniowe dlatego, że do ciasta dodaje się proszek budyniowy. Rogaliki z jednej strony polane są polewą czekoladową i posypane siekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi i kolorową posypką. Ładnie się prezentują, są kruche, idealne na słodką przekąskę.
Składniki:
- 250 gram mąki
- 100 gram budyniu śmietankowego
- 250 gram masła
- 100 gram cukru pudru
Polewa czekoladowa:
- 3 łyżeczki cukru
- 50 gram masła
- 1 łyżka kakao
- 2 kawałki małe czekolady
- 2 łyżeczki wody
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 łyżka posiekanych drobno orzechów
- 1 łyżka kolorowej posypki
Wykonanie:
Masło musi być w temperaturze pokojowej. Mąkę zmieszać z cukrem pudrem i budyniem, przy okazji napowietrzamy ją. Do mąki z budyniem dodać masło i zagnieść ciasto. Robiłam te rogaliki wiele razy, przeważnie nic nie dodaję, ale jeśli ciasto byłoby za twarde dodać 1-2 łyżki wody. Cisto na rogaliki zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Przygotować dwie formy duże, wyłożyć je papierem do pieczenia, lub posmarować tłuszczem. Wyjąć ciasto z lodówki, brać ręką kawałek ciasta, tak mniej więcej płaską łyżeczkę od herbaty i rękami zrobić mały wałeczek, zagiąć go jak rogalik i ułożyć na formie do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół, piec rogaliki do lekkiego zrumienienia 12-15 minut. Przygotować polewę : składniki polewy podgrzać mieszając, aż wszystko się połączy i trochę zgęstnieje, jeszcze ciepłe rogaliki maczać jednym końcem w polewie czekoladowej i w orzechach, lub wiórkach kokosowych. Położyć na kratce, aby polewa zastygła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz