Początek jesieni

4 listopada 2020

Placek śmietankowy

 Placek śmietankowy to bardzo smaczne ciasto na śmietanie, z dodatkiem rodzynek lub nie, bardzo proste, szybkie, takie które można zrobić, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Nie jest drogie, ładnie wyrasta, można upiec w foremce okrągłej i będzie pyszna babka.



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka czubata masła
  • 100 gram rodzynek lub wiórek kokosowych

Wykonanie:

Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, aż cukier się rozpuści, dodajemy śmietanę i masło i ubijamy aż wszystko się połączy. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do ciasta cały czas ucierać. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, odsączyć, posypać łyżką mąki, tak aby były obtoczone całe i dodać do placka. Ciasto wyłożyć do foremki 32 x 12cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni góra-dół 50 minut, ale trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche, jeśli nie należy dopiec. Placek śmietankowy jest pyszny bez rodzynek, ale można dodać też do niego wiórki kokosowe i wtedy mamy placek kokosowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz