Początek jesieni

3 listopada 2020

Nalewka z Pigwy

 Pigwa to owoce podobne kształtem do gruszki, o aromatycznym zapachu, bardzo zdrowe. Nadają się na sok, ale pyszna jest też nalewka z pigwy. To najpopularniejszy domowy trunek, oprócz nalewki na wiśniach. Jest bardzo smaczna i aromatyczna. Podobnie robi się nalewkę z pigwowca, tylko dodaje się więcej cukru. 



Składniki:

  • 1kg obranej pigwy
  • 600 gram cukru
  • 250 ml spirytusu 
  • 200 ml wódki

Wykonanie:

Owoce pigwy umyć dokładnie, przekroić i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki pigwy pokroić na cienkie plasterki, włożyć część do słoika i przesypać cukrem, potem znowu owoce i cukier. Na wierzchu musi być cukier, słoik przykryć płótnem, zawiązać gumką i zostawić na 3 dni, aby owoce puściły sok. Codziennie mieszać, aby cukier się rozpuścił. Czwartego dnia do pigwy i syropu dolać bardzo wolno 250 ml spirytusu i 200 ml wódki. Słoik zakręcić nakrętką, a nalewkę wynieść w chłodne miejsce, niech się maceruje na około miesiąc. Po tym czasie przelać płyn przez gęste płótno, a owoce wycisnąć, wlać nalewkę do butelki i zostawić, najlepiej na kilka miesięcy, aby nabrała smaku i była klarowna. Jeśli chcemy nalewkę słabszą, nie musimy dolewać wódki, sam spirytus wystarczy. Nalewka z pigwy jest bardzo dobra.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz