Kotlet prowansalski to kotlet ze schabu wieprzowego, panierowany w śmietanie, mące, jajku i bułce tartej z drobno startym żółtym serem. Mięso jest soczyste, pachnące ziołami prowansalskimi, a kotlet chrupiący. Idealny na obiad, taki niedzielny, jak i na imprezę, z dodatkiem ziemniaków i sałaty, czy surówki.
Składniki:
- 400 gram schabu
- 5-6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki
- 20 gram żółtego sera
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia
- bułka tarta
Wykonanie:
Mięso umyć, pokroić, rozbić tłuczkiem na niezbyt grube kotlety, posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kotlety panierować kolejno w śmietanie, następnie w mące, rozmąconych jajkach i tartej bułce, do której dodać starty na drobnej tarce ser żółty. Jeśli chcemy, aby kotlety były chrupiące, to bułkę tartą trzeba utrzeć sobie z bułek, które nie są w pełni suche. Na patelni rozgrzać smalec i smażyć kotlety początkowo na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane, a potem zmniejszyć grzanie i dosmażyć je.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz