Galaretka z ryby, pyszna, zdrowa, idealna na przekąskę, a przepis bardzo prosty. Galaretka z ryby to coś w rodzaju galaretki z nóżek wieprzowych. Gotowana ryba, obrana z ości, pokrojona na drobne kawałki, z dodatkiem marchewki, gotowanego jajka, groszku zielonego, doprawiona pieprzem, solą i zalana galaretką.
Składniki:
- 600 gram świeżej ryby
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielski
- 4 ziarna pieprzu
- sól
- pieprz
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 jajko
- 1 łyżka groszku zielonego
- 1 łyżeczka natki pietruszki
Wykonanie:
Pół litra wody zagotować, dodać obraną marchew, pietruszkę, seler, cebulę, zmniejszyć grzanie, wolno gotować 15 minut. Oddzielnie ugotować jajko na twardo. Rybę dokładnie umyć i oczyścić, włożyć do gotującego wywaru z warzyw, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie, dodać liść laurowy, ziele, pieprz i sól do smaku, gotować wolno 15-20 minut. Wyjąć delikatnie rybę, obrać ją z ości, a mięso pokroić. Marchewkę z wywaru wyjąć i pokroić w kostkę, dodać do ryby. Wywar z gotowania ryby przecedzić, doprawić do smaku solą i pieprzem, musi być ostre, wywaru powinno być półtorej szklanki, jeśli za mało dolać wody. Żelatynę wsypać do szklanki i wlać trochę wrzącego wywaru, wymieszać, gdy się rozpuści, wlać żelatynę do pozostałego wywaru, wymieszać i dodać do ryby, delikatnie połączyć, dołożyć pokrojone na kawałki jajko, groszek konserwowy i natkę pietruszki. Zostawić do wystudzenia, zimną wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz