Początek jesieni

14 listopada 2020

Duszonka domowa

 Duszonka domowa, inaczej prażonka, pieczonka to danie jednogarnkowe, bardzo smaczne, sycące, dla całej rodziny. Duszonka składa się z produktów dostępnych całym rokiem, można przygotować ją w kociołku na ognisku, ale nie każdy ma taką możliwość, a równie dobra jest z piekarnika.



 


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 250  gram boczku wędzonego
  • 400 gram kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka mielona
  • 1 łyżka oleju
  • smalec

Wykonanie:

Ziemniaki i marchew na duszonkę, obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, pokroić w plastry, lub w kostkę. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Przygotować formę do pieczenia duszonki, może być żaroodporna, lub inna, wysmarować ją smalcem, dosyć dokładnie. W formie najpierw ułożyć 1/3 ziemniaków, potem połowę marchwi, na to połowę cebuli, posypać szczyptą soli, pieprzu, papryki i majerankiem i wyłożyć połowę boczku z kiełbasą. Powtórzyć warstwę: 1/3 ziemniaków, marchew, cebula, boczek z kiełbasą i pozostałe ziemniaki. Po wierzchu posypać solą, pieprzem, papryką i majerankiem, a po wierzchu polać olejem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę z duszonką przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec 40 minut, zdjąć folię i dopiec około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz