Ciasto Juleczka z jabłkami, bardzo szybkie i łatwe, smaczne, ciasto ucierane, z dodatkiem jabłek pokrojonych na ósemki, a między nimi kosteczki gruszki, a wszystko przykryte delikatną chmurką z kwaśnej śmietany z cukrem i posypane uprażonymi na suchej patelni orzechami.
Składniki:
- 250 gram mąki pszennej
- 5 jaj
- 200 gram masła
- 200 gram cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 50 ml mleka
- 1 gruszka Konferencja
- 4-5 jabłek ( najlepiej takich co są twarde)
Polewa:
- 400 ml kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki cukru
Do posypania:
- 100 gram orzechów włoskich
Wykonanie:
Masło o temperaturze pokojowej ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą. dodawać po jednym jajku, cały czas ubijać, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia po łyżce, i na koniec mleko. Przygotować formę do pieczenia 25 x 35 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić na ósemki, a gruszkę obraną na małą kostkę. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu poukładać cząstki jabłek, a między nimi rozłożyć gruszkę. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni góra-dół, wstawić ciasto i piec 45 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche. Orzechy pokroić i uprażyć na suchej patelni. Do kwaśnej śmietany dodać cukier do smaku, wymieszać, Gdy ciasto przestygnie, ale będzie jeszcze ciepłe, polać śmietaną i posypać orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz