Ciasto Fala to ciasto ucierane dwukolorowe, z wiśniami z syropu, przełożone kremem budyniowym, polane polewą czekoladową, smaczne, proste, na każdą okazję. Wiśnie można zastąpić innymi owocami jabłkami pokrojonymi w kostkę lub ananasem. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie, od bardzo dawna pieczony w moim domu, jeszcze za czasów prodiża, dlatego Falę piekę zawsze w tortownicy.
Składniki:
- 250 gram masła
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 cukier waniliowy
- 1i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 -2 łyżki kakao
- 200 gram wiśni w syropie
- 1 łyżka kaszy manny lub mąki
Masa budyniowa:
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń ( na pół litra )
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 kostki masła
- 1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i ubijając dodawać po łyżce do ciasta. Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm, wysmarować ją tłuszczem, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy, do pozostałego ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto białe. Wiśnie bez pestek odsączyć z syropu, obtoczyć w kaszy manny i powtykać w ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół, piec ciasto 45-50 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche, jeśli tak wyłączyć piekarnik.
Masa budyniowa:
Zagotować półtorej szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrobić budyń z mąką ziemniaczaną i ugotować budyń. Budyń przykryć folią do żywności, tak aby dotykała po wierzchu budyń, zostawić do wystudzenia. Masło ubić na pianę i dodawać po łyżce, cały czas ubijając zimny budyń.
Polewa czekoladowa:
- 50 gram masła
- 3 czubate łyżeczki cukru
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki wody
- 2 kawałki czekolady
Składniki polewy podgrzewać na wolnym grzaniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści, a polewa będzie jednolita.
Zimne ciasto przekroić na dwie części, posmarować kremem, można do kremu powtykać jeszcze wiśnie, przykryć pozostałym ciastem, polać polewą. Ciasto Fala powinno postać w chłodnym miejscu dwie godziny przed krojeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz