Początek jesieni

5 listopada 2020

Chrzan domowy marynowany na zimę

Chrzan domowy na zimę, pyszny, ostry dodatek do wędliny, czy mięsa, ale też jako składnik sosu. Przepis bardzo prosty, trudność jedynie w przygotowaniu chrzanu, trzeba zetrzeć go na tarce na drobnych oczkach, najlepiej na świeżym powietrzu, gdyż chrzan ma bardzo ostry, intensywny zapach, często przygoda z chrzanem kończy się łzami, czy kichaniem, ale warto się poświęcić, takiego chrzanu nigdzie nie kupimy.



Składniki:

  • 500 gram korzeni chrzanu
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:

Chrzan świeży umyć, jeśli jest miękki zostawić w zimnej wodzie na kilka godzin, aby zjędrniał. Odsączony z wody chrzan oskrobać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach, można skorzystać z pomocy malaksera. Zagotować wodę z sokiem z cytryny, lub octem jabłkowym, może być też ocet spirytusowy, ale wtedy dodać 1,5 łyżki, solą i cukrem. Zaraz po utarciu zalać wrzącą wodą z sokiem z cytryny, lub octu, wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików. Taki chrzan od razu można jeść, jeśli zrobimy więcej, należy go za pasteryzować, wstawić go garnka wyłożonego ściereczką, wlać wodę do 3/4 wysokości słoika, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10 minut. Taki chrzan może stać długo, najlepiej w chłodnym miejscu piwnicy czy w spiżarni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz