Początek jesieni

23 listopada 2020

Bułki pszenne

 Bułki pszenne, pyszne, pachnące, idealne na śniadanie, czy kolację. Miękkie i na drugi dzień, a robi się się je dosyć szybko. Taka bułka smakuje nawet z samym masłem, chociaż jeszcze ciepła najlepsza bez niczego. 



Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 400 ml wody ciepłej
  • 50 gram drożdży świeżych
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 łyżek oleju

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i wymieszać z ciepłym mlekiem, zostawić przykryte, aby wyrosły. Mąkę przesiać do miski. Do cieplej wody dodać sól i wymieszać. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, olej i wyrabiać ręką dolewając po trochu wodę. Gdy cisto połączy się, wyłożyć na posypaną stolnicę i wyrabiać jeszcze chwilę, aż będzie gładkie i nie będzie przylepiało się do rąk. Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i zostawić w cieple, aby wyrosło tzn. aby podwoiło swą objętość. Gdy ciasto wyrośnie, trwa to około godziny, wyjąć je na podsypaną odrobiną mąki, wyrobić jeszcze chwilę, podzielić na 12 czy 14 części. Z każdej części lepić okrągłe bułki i układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub posypanej mąką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, góra-dół, piec bułki 15-18 minut do ładnego zrumienienia. Bułki są dosyć duże chrupiące zaraz po wyjęciu, a potem zmiękną, a na drugi dzień są ta samo pyszne.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz