Początek jesieni

30 listopada 2020

Salatka z makaronem i z szynką

 Sałatka z makaronem i z szynką jest bardzo smaczna i sycąca, dosyć szybka i prosta do zrobienia. Doskonale sprawdza się na różne okazje, a nawet jako posiłek do pracy. Połączenie makaronu z chudą szynką, słodkim ananasem, kukurydzą i  porem, a do tego sos na bazie majonezu, z dodatkiem czosnku, sprawia że sałatka ma nie powtarzalny smak.






Składniki:

  • 200 gram makaronu, u mnie świderki
  • 1 por ( biała część)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 200 gram chudej szynki
  • 4 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  •  pieprz
  • sól
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Makaron ugotować według przepisu, może być różny świderki, rurki, kokardki, przelać zimną wodą. Szynkę pokroić w kostkę. Por obrać, tylko białą część, pokroić w drobną kostkę, posypać odrobiną soli, wymieszać i zostawić. Ananasa i kukurydzę odcedzić z zalewy. Do zimnego makaronu dodać szynkę, odcedzoną kukurydzę, pokrojonego w kostkę ananasa. Por odcisnąć z soli i dodać do sałatki. Przygotować sos, do majonezu dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz do smaku, oraz połowę pokrojonej natki pietruszki i wymieszać. Sosem polać sałatkę, wymieszać wszystkie składniki, a po wierzchu posypać pozostałą natką pietruszki.

29 listopada 2020

Kotlet prowansalski

 Kotlet prowansalski to kotlet ze schabu wieprzowego, panierowany w śmietanie, mące, jajku i bułce tartej z drobno startym żółtym serem. Mięso jest soczyste, pachnące ziołami prowansalskimi, a kotlet chrupiący. Idealny na obiad, taki niedzielny, jak i na imprezę, z dodatkiem ziemniaków i sałaty, czy surówki.


Składniki:

  • 400 gram schabu
  • 5-6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • 20 gram żółtego sera
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • smalec do smażenia
  • bułka tarta

Wykonanie:

Mięso umyć, pokroić, rozbić tłuczkiem na niezbyt grube kotlety, posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kotlety panierować kolejno w śmietanie, następnie w mące, rozmąconych jajkach i tartej bułce, do której dodać starty na drobnej tarce ser żółty. Jeśli chcemy, aby kotlety były chrupiące, to bułkę tartą trzeba utrzeć sobie z bułek, które nie są w pełni suche. Na patelni rozgrzać smalec i smażyć kotlety początkowo na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane, a potem zmniejszyć grzanie i dosmażyć je. 


28 listopada 2020

Śledzie z żurawiną i suszonymi pomidorami

 Śledzie z dodatkiem suszonej żurawiny, suszonych pomidorów i cebuli, pyszna przystawka na każdą okazję, a szczególnie na święta. Przepis bardzo prosty, szybki, a połączenie płatów śledziowych z suszoną żurawiną i pomidorami nadaje niepowtarzalnego smaku.



Składniki:

  • 5 płatów solonych śledziowych
  • 2 cebule
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów razem z olejem
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • pieprz
  • olej ( około szklanki)

Wykonanie:

Śledzie umyć, zalać zimną wodą, moczyć je zmieniając wodę co jakiś czas 2-3 godziny, aż będą nie za słone. Żurawinę zalać wrzącą wodą. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać cebulę i na wolnym ogniu dusić ją, aż trochę zmięknie, dodać trochę pieprzu, trwa to chwilę, dodać pokrojone w paski suszone pomidory, odsączoną z wody żurawinę i zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, olej z suszonych pomidorów i ocet jabłkowy, lub winny, wszystko zagotować i zostawić, aby wystygło. Wymoczone płaty śledziowe odsączyć z wody, pokroić na paski 2-3 centymetrowe. W naczyniu układać pokrojonego śledzia i przekładać zimną cebulą z dodatkami, ostatnią warstwą musi być cebula, żurawina i pomidory suszone. Całość zalać olejem, tak aby śledzie były przykryte. Wstawić do lodówki na dobę, aby wszystko się przegryzło.  






27 listopada 2020

Ciasto Juleczka z jabłkami i gruszką

 Ciasto Juleczka z jabłkami, bardzo szybkie i łatwe, smaczne, ciasto ucierane, z dodatkiem jabłek pokrojonych na ósemki, a między nimi kosteczki gruszki, a wszystko przykryte delikatną chmurką z kwaśnej śmietany z cukrem i posypane uprażonymi na suchej patelni orzechami.



Składniki:

  • 250 gram mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 200 gram masła
  • 200 gram cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 50 ml mleka
  • 1 gruszka Konferencja
  • 4-5 jabłek ( najlepiej takich co są twarde)

Polewa:

  • 400 ml kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki cukru

Do posypania:

  • 100 gram orzechów włoskich

Wykonanie:

Masło o temperaturze pokojowej ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą. dodawać po jednym jajku, cały czas ubijać, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia po łyżce, i na koniec mleko. Przygotować formę do pieczenia 25 x 35 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić na ósemki, a gruszkę obraną na małą kostkę. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu poukładać cząstki jabłek, a między nimi rozłożyć gruszkę. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni góra-dół, wstawić ciasto i piec 45 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche. Orzechy pokroić i uprażyć na suchej patelni. Do kwaśnej śmietany dodać cukier do smaku, wymieszać, Gdy ciasto przestygnie, ale będzie jeszcze ciepłe, polać śmietaną i posypać orzechami.


26 listopada 2020

Kiełbasa słoikowa

 Kiełbasa słoikowa, taka domowa tuszonka, konserwa, pyszna, z mielonego mięsa, przygotowana odpowiednio, może stać w chłodnym miejscu dłuższy czas. Zrobić możemy ją w prosty sposób, wystarczy świeże mięso dobrego gatunku, maszynka do mielenia i słoiki. Do zakonserwowania mięsa potrzebna jest też sól peklowa, można użyć zwykłej soli, ale peklowa nada mięsu koloru różowego, taka konserwa wygląda apetycznie.





Składniki:

  • 3 kg mięsa wieprzowego chudego: łopatka, biodrówka, szynka
  • 1 kg podgardla bez skóry lub boczku
  • 80 gram soli peklowej
  • 1i 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 szklanka przegotowanej zimnej wody

Wykonanie:

Mięso pokroić na kawałki, dodać sól peklową i wymieszać, zostawić najlepiej na noc w temperaturze pokojowej, aby się zapeklowało. Mięso umyć, odcedzić i zmielić przez maszynkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać razem z pieprzem i majerankiem do mięsa. Mięso wyrabiać ręką dolewając po trochu wodę, aż powstanie jednolita masa. Przygotować słoiki, dokładnie je umyć i wyparzyć, wytrzeć do sucha. Słoiki napełnić mięsem dokładnie je upychając, aby pozbyć się powietrza, zostawić 3 cm od góry, zakręcić wyparzonymi zakrętkami. Garnek wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki, wlać wodę do 3/4 wysokości słoików, przykryć pokrywką i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować półtorej godziny. Zostawić słoiki w wodzie do wystudzenia. Następnego dnia sprawdzić, czy wszystkie zakrętki są wklęsłe, dolać wody i pasteryzować od zagotowania godzinę. Trzeciego dnia pasteryzację powtórzyć i gotować od zagotowania 45 minut, zostawić w garnku do wystudzenia.

25 listopada 2020

Galaretka z ryby

 Galaretka z ryby, pyszna, zdrowa, idealna na przekąskę, a przepis bardzo prosty. Galaretka z ryby to coś w rodzaju galaretki z nóżek wieprzowych. Gotowana ryba, obrana z ości, pokrojona na drobne kawałki, z dodatkiem marchewki, gotowanego jajka, groszku zielonego, doprawiona pieprzem, solą i zalana galaretką.


Składniki:

  • 600 gram świeżej ryby
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielski
  • 4 ziarna pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 jajko
  • 1 łyżka groszku zielonego
  • 1 łyżeczka natki pietruszki

Wykonanie:

Pół litra wody zagotować, dodać obraną marchew, pietruszkę, seler, cebulę, zmniejszyć grzanie, wolno gotować 15 minut. Oddzielnie ugotować jajko na twardo. Rybę dokładnie umyć i oczyścić, włożyć do gotującego wywaru z warzyw, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie, dodać liść laurowy, ziele, pieprz i sól do smaku, gotować wolno 15-20 minut. Wyjąć delikatnie rybę, obrać ją z ości, a mięso pokroić. Marchewkę z wywaru wyjąć i pokroić w kostkę, dodać do ryby. Wywar z gotowania ryby przecedzić, doprawić do smaku solą i pieprzem, musi być ostre, wywaru powinno być półtorej szklanki, jeśli za mało dolać wody. Żelatynę wsypać do szklanki i wlać trochę wrzącego wywaru, wymieszać, gdy się rozpuści, wlać żelatynę do pozostałego wywaru, wymieszać i dodać do ryby, delikatnie połączyć, dołożyć pokrojone na kawałki jajko, groszek konserwowy i natkę pietruszki. Zostawić do wystudzenia, zimną wstawić do lodówki.




24 listopada 2020

Ser typu Feta domowy w oliwie

 Ser typu Feta możemy zrobić sami, taki domowy, idealny do sałatek, a przepis bardzo prosty. Ser twarogowy robię sama i z takiego twarogu robię ser typu Feta. Można go jednak zrobić z twarogu kupionego, ale musi być to ser dobrej jakości, tłusty i zwarty, nie miękki. 



Składniki:

  • 500 gram sera twarogowego
  • 3/4 litra przegotowanej wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 suszone pomidory
  • gałązka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • oliwa lub olej

Wykonanie:

Wodę zagotować, dodać sól, wymieszać i ostudzić. Ser twarogowy włożyć do naczynia, zalać solanką, tak aby całkowicie był przykryty. Wstawić do lodówki na 3-4 dni, ale każdego dnia trzeba ser przewrócić na drugą stronę, aby nasolił się równomiernie. Taki nasolony ser jest bardzo dobry od razu do jedzenia, ale możemy zrobić z niego smaczną przystawkę, właściwe bez nakładu pracy. Nasolony ser należy pokroić w kostkę, tak jak lubimy 1cm, lub 2cm, włożyć do wymytego słoika, dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku, zioła, pokrojone suszone pomidory i zalać to oliwą, lub nawet dobrym olejem. Powinien taki ser postać tydzień w lodówce, aby nabrał smaku i przeszedł przyprawami.  Ser możemy podać jako smaczną przystawkę, lub dodać do sałatki, właściwie wszędzie tam gdzie przepisie jest ser Feta.








23 listopada 2020

Bułki pszenne

 Bułki pszenne, pyszne, pachnące, idealne na śniadanie, czy kolację. Miękkie i na drugi dzień, a robi się się je dosyć szybko. Taka bułka smakuje nawet z samym masłem, chociaż jeszcze ciepła najlepsza bez niczego. 



Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 400 ml wody ciepłej
  • 50 gram drożdży świeżych
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 łyżek oleju

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i wymieszać z ciepłym mlekiem, zostawić przykryte, aby wyrosły. Mąkę przesiać do miski. Do cieplej wody dodać sól i wymieszać. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, olej i wyrabiać ręką dolewając po trochu wodę. Gdy cisto połączy się, wyłożyć na posypaną stolnicę i wyrabiać jeszcze chwilę, aż będzie gładkie i nie będzie przylepiało się do rąk. Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i zostawić w cieple, aby wyrosło tzn. aby podwoiło swą objętość. Gdy ciasto wyrośnie, trwa to około godziny, wyjąć je na podsypaną odrobiną mąki, wyrobić jeszcze chwilę, podzielić na 12 czy 14 części. Z każdej części lepić okrągłe bułki i układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub posypanej mąką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, góra-dół, piec bułki 15-18 minut do ładnego zrumienienia. Bułki są dosyć duże chrupiące zaraz po wyjęciu, a potem zmiękną, a na drugi dzień są ta samo pyszne.



22 listopada 2020

Rosół z kaczki

 Dobry rosół musi smakować, a żeby smakował  musi być dobre mięso. Rosół z kaczki wiejskiej, takiej z wolnego wybiegu, na pewno będzie smaczny. Wzbogacony dużą ilością warzyw, wolno i długo gotowany, będzie przejrzysty i klarowny. Sposobów gotowania rosołu jest mnóstwo, chociaż wydaje się, że to najprostsza zupa, ale tradycyjny, domowy rosół wymaga trochę wysiłku.



Składniki:

  • 1,70 -2 kg mięsa z kaczki: szyja, skrzydła, pierś, podroby
  • 2-3 l zimnej wody
  • 2-3 duże marchewki
  • 1-2 duże pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 2 cebule
  • kawałek pora
  • zielona natka pietruszki
  • zielona nać selera( gałązka)
  • gałązka lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • sól około 1 łyżki ale tak do smaku

Wykonanie:

Kaczkę umyć, zalać wodą i zagotować, zebrać dokładnie szumowiny, zmniejszyć do minimum grzanie i wolno gotować, bez przykrycia, tak aby tylko rosół mrugał, gotować co najmniej godzinę. W tym czasie obrać i pokroić warzywa, dokładnie je umyć. Cebulę obrać, ale zostawić jedną żółtą warstwę, przekroić na pół i opalić nad gazem lub na suchej patelni, aż będzie czarna, jest to ważne, gdyż cebula opalona daje smak rosołowi. Wszystkie warzywa włożyć na wierzch na kaczkę, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i zielone części warzyw. Gotować tak jeszcze półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie. Dopiero na koniec posolić do smaku. Rosół będzie klarowny, o pięknym żółtym kolorze, nie musimy dodawać żadnych kostek rosołowych, czy innych dodatków, taki tradycyjny rosół domowy, długo i wolno gotowany na dobrym mięsie, zadowoli każde podniebienie. Rosół podajemy z makaronem zrobionym własnoręcznie, posypany posiekanym koperkiem, lub natką pietruszki .  Makaron domowy






































 

21 listopada 2020

Rolada szpinakowa inaczej

 Rolada szpinakowa, bardzo dobra, dosyć prosta, idealna jako przystawka, lub danie na świąteczny stół. Rolada wytrawna z ciasta szpinakowego ładnie się prezentuje, z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo, łososia wędzonego i pieczonej papryki, oraz serka kremowego naturalnego, wygląda bardzo kolorowo.





Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • sól 
  • pieprz

Nadzienie:

  • 100 gram wędzonego łososia
  • 200 gram serka kremowego naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 2 jajka

Wykonanie:

Paprykę upiec w całości w piekarniku, włożyć do plastykowej torebki, aby wystygła, wtedy zejdzie z niej skórka. Oczyścić paprykę z nasion, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Dwa jajka ugotować na twardo. Szpinak rozmrozić, odsączyć z wody i przesmażyć na maśle, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy szpinak przestygnie dodać 4 żółtka i dokładnie wymieszać. Oddzielnie ubić 4 białka na sztywną pianę, delikatnie połączyć ze szpinakiem. Formę dużą z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, góra-dół, ciasto szpinakowe wyłożyć na formę i wstawić do piekarnika, piec 12-15 minut. Po upieczeniu ciasto przykryć papierem do pieczenia, od razu odwrócić i zdjąć papier na którym się piekło, zostawić, aby ciasto ostygło. Do serka dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszać, takim serkiem posmarować całe ciasto. Gotowane, obrane jajka podzielić na ćwiartki, ułożyć je wzdłuż boku ciasta, 2 cm od brzegu, za jajkami ułożyć część łososia, potem posypać pokrojoną papryką, znowu łosoś, jeśli zostało nam trochę jajka to pokroić w kostkę i rozłożyć między papryką. Zwinąć roladę zaczynając od strony z jajkami, zawinąć w papier do pieczenia i schować do lodówki, aby rolada zastygła.

 

20 listopada 2020

Żurek na białej kiełbasie

 Żurek to polska, stara zupa o wyjątkowym smaku, ugotowana na bazie zakwasu żytniego, podana z jajkiem na twardo i pokrojoną białą kiełbasą. Można taką zupę przygotować także na wywarze mięsnym, z dodatkiem wędzonego boczku, kiełbasy, a podać ją z ziemniakami. Wersji jest więcej, zależy od regionu kraju, ale zawsze smakuje wybornie.



Składniki:

  • 2 l wody
  • 5 surowych kawałków kiełbasy białej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 3-4 łyżki śmietany kremówki
  • jajka ( po 1 na osobę)
  • 500 ml dobrego zakwasu żytniego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, dodać obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10 minut. Jajka ugotować oddzielnie na twardo. Do wywaru dodać surową kiełbasę, wolno gotować, temperatura powinna być nie większa niż 80 stopni, 40 minut. Dodać połowę zakwasu, przepis Zakwas na Żurek , cebulę obrać pokroić w kostkę i przesmażyć na złoto, dodać do zupy. Kiełbasę wyjąć. Spróbować żurek, jeśli trzeba dodać jeszcze zakwasu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać do żurku śmietanę, majeranek rozetrzeć w dłoniach, wtedy wydzieli się więcej aromatu, dodać do zupy. Kiełbasę pokroić w plasterki, dodać pokrojone na ćwiartki ugotowane jajko i polać gorącym żurkiem.



19 listopada 2020

Ciasto Fala

 Ciasto Fala to ciasto ucierane dwukolorowe, z wiśniami z syropu, przełożone kremem budyniowym, polane polewą czekoladową, smaczne, proste, na każdą okazję. Wiśnie można zastąpić innymi owocami jabłkami pokrojonymi w kostkę lub ananasem. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie, od bardzo dawna pieczony w moim domu, jeszcze za czasów prodiża, dlatego Falę piekę zawsze w tortownicy.






Składniki:

  • 250 gram masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 -2 łyżki kakao
  • 200 gram wiśni w syropie 
  • 1 łyżka kaszy manny lub mąki

Masa budyniowa:

  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń ( na pół litra )
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 kostki masła
  • 1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i ubijając dodawać po łyżce do ciasta. Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm, wysmarować ją tłuszczem, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy, do pozostałego ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto białe. Wiśnie bez pestek odsączyć z syropu, obtoczyć w kaszy manny i powtykać w ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół, piec ciasto 45-50 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche, jeśli tak wyłączyć piekarnik.

Masa budyniowa:

Zagotować półtorej szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrobić budyń z mąką ziemniaczaną i ugotować budyń. Budyń przykryć folią do żywności, tak aby dotykała po wierzchu budyń, zostawić do wystudzenia. Masło ubić na pianę i dodawać po łyżce, cały czas ubijając zimny budyń.



Polewa czekoladowa:

  • 50 gram masła
  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki wody
  • 2 kawałki czekolady

Składniki polewy podgrzewać na wolnym grzaniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści, a polewa będzie jednolita.

Zimne ciasto przekroić na dwie części, posmarować kremem, można do kremu powtykać jeszcze wiśnie, przykryć pozostałym ciastem, polać polewą. Ciasto Fala powinno postać w chłodnym miejscu dwie godziny przed krojeniem.



18 listopada 2020

Salatka z kapusty pekińskiej

 Sałatka z kapusty pekińskiej to sałatka warstwowa. Sałatka bardzo smaczna, idealna na każdą okazję, prosta i szybka. Delikatna kapusta pekińska, gotowana pierś z kurczaka, ale też ser typu Feta, brzoskwinia, ogórek konserwowy, cebula, a wszystko połączone pysznym sosem z czosnkiem, który to dodaje sałatce charakteru, trochę ostrości.






Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 100 gram sera typu Feta
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 mała cebula
  • 4-5 połówek brzoskwiń w syropie
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzechów włoskich

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć, wrzucić do wrzącej osolonej wody, lub rosołu i ugotować. Kapustę pekińską umyć, osuszyć i drobno pokroić w paseczki, podzielić na 3 części. Brzoskwinie dokładnie odsączyć, pokroić w kostkę, a ogórki konserwowe i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Zimną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, tak samo pokroić ser typu Feta. W salaterce ułożyć jedną część kapusty pekińskiej, potem pierś z kurczaka, połowę cebuli i ogórki konserwowe, przykryć drugą warstwą kapusty pekińskiej. Majonez zmieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty czosnek, wymieszać i polać sałatkę połową sosu. Na sos położyć pokrojoną fetę, potem pokrojone brzoskwinie, pozostałą kapustę pekińską i polać resztą sosu. Całą sałatkę posypać orzechami uprażonymi na suchej patelni, mogą być też nasiona słonecznika.


17 listopada 2020

Krem budyniowy do ciast i tortów

 Krem budyniowy, dosyć prosty, idealny do przekładania ciast, a nawet do tortu. Bardzo prosty przepis, a krem jest smaczny, można dodać do niego kakao lub barwnik spożywczy,  dobrze też się sprawdza z dodatkiem mielonych orzechów. Taki krem polecam dla każdego, kto zaczyna przygodę z kremami, tak naprawdę trudno go popsuć, jeśli będziemy trzymać się przepisu.



Składniki:

  • 1/2 litra mleka
  • 200 gram masła
  • 1 budyń waniliowy ( na pół litra mleka)
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 gram cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Do budyniu dodać mąkę ziemniaczaną , dolać pół szklanki mleka i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na wrzące mleko wlać rozmieszany budyń i zagotować. Gorący budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu, dzięki temu nie zrobi nam się twarda skóra na wierzchu, zostawić, aby dobrze ostygł. Masło w temperaturze pokojowej, nie może być za twarde, ubić na pianę mikserem, jak masło trochę zbieleje, ubijać dalej dodając po łyżce zimny budyń. Gdy cała masa budyniowa będzie jednolita, ubijając dodać po trochu soku z cytryny. Dodając sok z cytryny, należy spróbować krem, aby nie był za kwaśny.


Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego


16 listopada 2020

Syrop z imbirem na odporność i infekcje

Syrop z imbirem nie tylko wzmocni naszą odporność, ale także pomoże zwalczyć infekcje, o które teraz bardzo łatwo. Korzeń z imbiru posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Cytryna to witamina C, a połączenie z imbirem, miodem, kurkumą i przyprawami korzennymi, to najlepszy domowy sposób na przeziębienie i infekcje dróg oddechowych. Ma działanie napotne, rozgrzewające, łagodzi kaszel i ból gardła. W razie nasilonych objawów, należy udać się do lekarza. W składzie syropu jest miód, dlatego małym dzieciom do roku czasu nie podaje się tego syropu.


Składniki:
  • 5 szklanki wody
  • 1 cytryna
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżki miodu
Wykonanie:
Zagotować wodę, do gotującej wody dodać liście laurowe, pieprz, goździki. Cytrynę dokładnie umyć, przekroić na połowę. Jedną połowę pokroić w plastry i dodać do gotującego wywaru. Korzeń imbiru oskrobać ze skórki, 1 cm korzenia drobno pokroić w kostkę i dodać do wywaru, wszystko gotować na wolnym ogniu 5 minut, wyłączyć, dodać kurkumę i zostawić do ostudzenia. Do słoika włożyć pokrojony drobno pozostały kawałek imbiru, dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz miód. Wszystko zalać zimnym wywarem razem z przyprawami i plastrami cytryny, wstawić do lodówki. W razie choroby pić trzy razy dziennie po pół szklanki syropu z pół szklanką ciepłego, ale nie gorącego płynu, może być herbata. Na podniesienie odporności pić raz dziennie pół szklanki syropu wymieszanego z pół szklanką ciepłej herbaty.

14 listopada 2020

Surówka warzywna do obiadu

 Surówka do obiadu, taka zwyczajna z różnych warzyw startych na tarce, z dodatkiem jabłka, doprawiona sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i odrobiną oleju. Taka prosta surówka dobrze pasuje do mięsa, ale też i do ryby. Jest zdrowa, idealna nawet dla małych dzieci i osób starszych, gdyż wszystkie warzywa są dość drobno starte.



Składniki:

  • 1 średnia kalarepka
  • 1 duża marchew
  • 1/3 średniego selera 
  • 2 jabłka
  • 1/2 papryki
  • 1 mała cebula szalotka
  • 3 rzodkiewki
  • 1 łyżka natki zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Warzywa kalarepkę, marchew, seler, jabłka, rzodkiewkę umyć i obrać.  Umytą i wydrążoną z nasion paprykę pokroić w drobną kosteczkę, tak samo pokroić cebulę. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o średnich otworach. Wszystkie warzywa przełożyć do salaterki, dodać od razu sok z cytryny i wymieszać, aby warzywa, a szczególnie seler, nie ściemniały. Surówkę doprawić odrobiną soli i pieprzu, dodać cukier, olej i wymieszać. Olej można użyć taki od suszonych pomidorów, lub inny. Całą surówkę posypać zieloną natką pietruszki.


Duszonka domowa

 Duszonka domowa, inaczej prażonka, pieczonka to danie jednogarnkowe, bardzo smaczne, sycące, dla całej rodziny. Duszonka składa się z produktów dostępnych całym rokiem, można przygotować ją w kociołku na ognisku, ale nie każdy ma taką możliwość, a równie dobra jest z piekarnika.



 


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 250  gram boczku wędzonego
  • 400 gram kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka mielona
  • 1 łyżka oleju
  • smalec

Wykonanie:

Ziemniaki i marchew na duszonkę, obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać, pokroić w plastry, lub w kostkę. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Przygotować formę do pieczenia duszonki, może być żaroodporna, lub inna, wysmarować ją smalcem, dosyć dokładnie. W formie najpierw ułożyć 1/3 ziemniaków, potem połowę marchwi, na to połowę cebuli, posypać szczyptą soli, pieprzu, papryki i majerankiem i wyłożyć połowę boczku z kiełbasą. Powtórzyć warstwę: 1/3 ziemniaków, marchew, cebula, boczek z kiełbasą i pozostałe ziemniaki. Po wierzchu posypać solą, pieprzem, papryką i majerankiem, a po wierzchu polać olejem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę z duszonką przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec 40 minut, zdjąć folię i dopiec około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.






12 listopada 2020

Ser twarogowy domowy

 Ser twarogowy domowy można zrobić bez problemu w domowych warunkach. Dobrze, jeśli mamy mleko wiejskie, jeśli nie, wystarczy kupić mleko 3.2 %, ale zwykłe  i kefir, lub zsiadłe mleko. Twaróg zrobiony w domu jest bardzo smaczny, możemy podać go dzieciom, a produkcja sera jest bardzo prosta i szybka.



Składniki:

  • 2 litry mleka 3.2 %
  • 400 gram zsiadłego mleka lub kefiru
  • kawałek gazy lub płótna

Wykonanie:

Mleko przelać do garnka, dodać zsiadłe mleko, wymieszać, przykryć i zostawić w cieple, aby się zsiadło. Jeśli temperatura otoczenia jest wyższa, np. latem, mleko zsiądzie się szybko, wystarczy 12 godzin, jeśli jest chłodniej potrwa to trochę dłużej. Gdy mleko się  zsiądzie, stawiamy garnek na kuchnię i podgrzewamy do temperatury 50 stopni, możemy sprawdzić to nawet bez termometru, tak jak nasze babcie, wystarczy włożyć palec, jeśli wytrzymujemy ciepło, to temperatura jest odpowiednia. Zacznie od mleka oddzielać się serwatka, czyli taki trochę żółty płyn i tworzą się grudki sera. Wyłączamy grzanie. Większe sitko wyłożyć gazą, lub kawałkiem płótna, postawić na jakimś naczyniu misce lub garnku, a następnie przelać ser razem z serwatką. Nie przyciskać, pozwolić, aby serwatka sama spłynęła. Przygotować pudełko i przełożyć powstały twaróg, wstawić do lodówki. Podgrzewanie sera do odpowiedniej temperatury jest bardzo ważne, jeśli za bardzo podgrzejemy, ser będzie za suchy, jeśli zaś za mało będzie miękki i nie będzie trzymał formy. Z porcji tej otrzymałam 700 gram twarogu.



10 listopada 2020

Rogaliki budyniowe

 Rogaliki budyniowe to pyszne, bardzo szybkie rogaliki, które możemy zrobić, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, nawet wspólnie z dziećmi. Budyniowe dlatego, że do ciasta  dodaje się proszek budyniowy. Rogaliki z jednej strony polane są polewą czekoladową i posypane siekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi i kolorową posypką. Ładnie się prezentują, są kruche, idealne na słodką przekąskę.



Składniki:

  • 250 gram mąki
  • 100 gram budyniu śmietankowego
  • 250 gram masła
  • 100 gram cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżeczki cukru
  • 50 gram masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2 kawałki małe czekolady
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 łyżka posiekanych drobno orzechów
  • 1 łyżka kolorowej posypki

Wykonanie:

Masło musi być w temperaturze pokojowej. Mąkę zmieszać z cukrem pudrem i budyniem, przy okazji napowietrzamy ją. Do mąki z budyniem dodać masło i zagnieść ciasto. Robiłam te rogaliki wiele razy, przeważnie nic nie dodaję, ale jeśli ciasto byłoby za twarde dodać 1-2 łyżki wody. Cisto na rogaliki zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Przygotować dwie formy duże, wyłożyć je papierem do pieczenia, lub posmarować tłuszczem. Wyjąć ciasto z lodówki, brać ręką kawałek ciasta, tak mniej więcej płaską łyżeczkę od herbaty i rękami zrobić mały wałeczek, zagiąć go jak rogalik i ułożyć na formie do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół, piec rogaliki do lekkiego zrumienienia 12-15 minut. Przygotować polewę : składniki polewy podgrzać mieszając, aż wszystko się połączy i trochę zgęstnieje, jeszcze ciepłe rogaliki maczać jednym końcem w polewie czekoladowej i w orzechach, lub wiórkach kokosowych. Położyć na kratce, aby polewa zastygła.



9 listopada 2020

Zupa zapalanka - kartoflanka

 Zapalanka - kartoflanka to zupa bardzo szybka, pyszna, sycąca, prosta, a przepis jeden z najstarszych. Taką zupę gotowano w wersji biednej, na wywarze z warzyw, z zasmażką na smalcu, lub słoninie. Jest też wersja wzbogacona, zapalanka gotowane na rosole, z dodatkiem przesmażonego boczku, czy kiełbasy. Obie zupy są bardzo dobre, doprawione na ostro z pieprzem i majerankiem. Przepis jest na tą wersję zapalanki wzbogaconej.



Składniki:

  • 1 litr rosołu z marchewką
  • 6-7 ziemniaków
  • 200 gram wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka czubata majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać rosołem, zagotować i zmniejszyć grzanie, gotować około 20 minut. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a obrane ząbki czosnku w plasterki. Boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię, przesmażyć, gdy skwarki się zrumienią i wytopią, dołożyć cebulę. Wszystko przesmażyć, dodać czosnek i mąkę, przesmażyć, robiąc zasmażkę złotą, cały czas mieszać, dodać wywaru z zupy i przelać wszystko do garnka, czyli zapalić zupę, z stąd ta nazwa zupa zapalanka. Doprawić do smaku pieprzem, solą i majerankiem, zagotować, gdy ziemniaki miękkie, dodać natkę pietruszki.

8 listopada 2020

Surówka z kiszonej kapusty

 Kapusta kiszona jest bardzo zdrowa, zawiera wiele witamin, najlepiej jak ją jemy na surowo , a kisimy sami. Taka kapusta sobie ukiszona z dodatkiem marchwi jest smaczna, a dodatek jabłka, czy cebuli wzbogaci jeszcze jej smak. Surówka z kiszonej kapusty najlepiej smakuje z rybą, ale też można podać ją do mięsa. 


Składniki:

  • 500 gramów kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżka oleju 
  • koperek
  • pieprz

Wykonanie:

Kapustę posiekać, przełożyć do salaterki. Marchew i jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, Startą marchewkę, jabłko i cebulę dodać do kapusty i wymieszać. Do oleju, można użyć taki olej od suszonych pomidorów, dodać miód wymieszać, dodać do surówki z kapusty, wszystko wymieszać, dodać  pieprzu do smaku, jeśli trzeba dosłodzić. Surówkę z kiszonej kapusty  posypać po wierzchu koperkiem.

7 listopada 2020

Chleb z otrębami i ziarnami

 Chleb z otrębami i ziarnami, bardzo prosty przepis, bez specjalnego wyrabiania, wystarczy składniki wymieszać łyżką. Chleb na drożdżach świeżych, z mąki pszennej, z dodatkiem otrąb, mogą być żytnie, pszenne, lub mieszane. To przepis dla tych co dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem chleba, ale też dla zabieganych, którzy nie mają za dużo czasu, a lubią swojski chleb. Chleb jest smaczny, trochę słodki, smakuje nawet z samym masłem.



Składniki:

  • 400 gram mąki pszennej
  • 100 gram otrąb
  • 1 czubata łyżka płatków owsianych
  • 1 czubata łyżka siemienia lnianego
  • 1 czubata łyżka nasion słonecznika
  • 1 czubata łyżka nasion dyni
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 25 gram drożdży świeżych
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki letniej wody( można połowę dać kefiru)

Wykonanie:

Z drożdży zrobić rozczyn: podgrzać mleko lekko, dodać drożdże i cukier, rozrobić i zostawić, aby wyrosły. Do miski przesiać mąkę, dodać otręby, płatki, nasiona i wszystko wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, olej, miód, sól rozpuścić w wodzie i wlać do ciasta. Wymieszać chleb łyżką, tak aby wszystko się połączyło i nie było grudek. Gdyby ciasto było za gęste dolać 2-3 łyżki wody. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić w cieple, aby podwoiło swą objętość, u mnie rosło godzinę. Foremkę do chleba, 30 x 12 cm wysmarować tłuszczem, lub wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, posypać po wierzchu otrębami i nasionami, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, na około pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół, wstawić chleb po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, piec 50 -55 minut.



6 listopada 2020

Sernik z brzoskwinią

 Sernik z brzoskwinią, na kruchym spodzie, pyszny, wilgotny, idealny na co dzień jak i na uroczystości.  Pokrojone brzoskwinie ułożone na cieście kruchym, zatopione w delikatnej masie serowej, a wszystko polane polewą czekoladową, taki sernik zadowoli każdego.



Składniki:  

Ciasto kruche:

  • 150 gram mąki pszennej
  • 75 gram cukru
  • 75 gram masła
  • 1 jajko
  • 1łyzeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • 5 jajek
  • brzoskwinie w syropie

Polewa czekoladowa:

  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 50 gram masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki wody

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i z cukrem, dodać masło i posiekać, a na koniec dodać jajko i zagnieść ciasto kruche. Brzoskwinie wyjąć z syropu, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Foremkę 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto kruche. Odsączone dokładnie brzoskwinie wymieszać z kaszą manną i rozłożyć na cieście. Ser zmielić, dodać żółtka, cukier i ubić mikserem na puszystą masę. Do masy serowej dodać mleko, jeśli ser kupujemy mielony to mleka się nie dodaje, gdyż jest on raczej rzadki, olej, ubić i na koniec dodać budyń. Oddzielnie ubić na sztywno pozostałe białka i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę wyłożyć na ciasto z brzoskwiniami, wstawić do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika góra-dół, piec około godziny. Po upieczeniu zostawić sernik w otwartym piekarniku na 10 minut. Przygotować polewę: podgrzać na małej patelni wszystkie składniki polewy cały czas mieszając, aż się polewa zagotuje, zmniejszyć grzanie i chwilę podgrzewać, jak trochę zgęstnieje  polać nią sernik.

5 listopada 2020

Chrzan domowy marynowany na zimę

Chrzan domowy na zimę, pyszny, ostry dodatek do wędliny, czy mięsa, ale też jako składnik sosu. Przepis bardzo prosty, trudność jedynie w przygotowaniu chrzanu, trzeba zetrzeć go na tarce na drobnych oczkach, najlepiej na świeżym powietrzu, gdyż chrzan ma bardzo ostry, intensywny zapach, często przygoda z chrzanem kończy się łzami, czy kichaniem, ale warto się poświęcić, takiego chrzanu nigdzie nie kupimy.



Składniki:

  • 500 gram korzeni chrzanu
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:

Chrzan świeży umyć, jeśli jest miękki zostawić w zimnej wodzie na kilka godzin, aby zjędrniał. Odsączony z wody chrzan oskrobać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach, można skorzystać z pomocy malaksera. Zagotować wodę z sokiem z cytryny, lub octem jabłkowym, może być też ocet spirytusowy, ale wtedy dodać 1,5 łyżki, solą i cukrem. Zaraz po utarciu zalać wrzącą wodą z sokiem z cytryny, lub octu, wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików. Taki chrzan od razu można jeść, jeśli zrobimy więcej, należy go za pasteryzować, wstawić go garnka wyłożonego ściereczką, wlać wodę do 3/4 wysokości słoika, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10 minut. Taki chrzan może stać długo, najlepiej w chłodnym miejscu piwnicy czy w spiżarni.