Sałatka z kapusty pekińskiej, kolorowa, lekka, świeża i chrupiąca. Dodatek pieczonej papryki, świeżych pomidorów, sera typu Feta, nasion słonecznika i kiszonego ogórka sprawia, że nie trzeba dodawać tu przypraw ani soli, ani pieprzu. Taka prosta sałatka, szybka do zrobienia, zdrowa, smaczna, idealna na kolację czy drugie śniadanie
.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska mała
- 1 papryka czerwona
- 2 duże pomidory
- 100 gram sera typu Feta
- 1 duży ogórek kiszony
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Kapustę pekińską umyć i drobno poszatkować. Paprykę opiec w piekarniku lub nad gazem, aż będzie czarna, włożyć do torebki foliowej na chwilę, aby zaparowała i zdjąć czarną skórkę, Paprykę pokroić na paski. Ogórek kiszony pokroić w kostkę razem ze skórką. Kapustę ułożyć na półmisku, majonez połączyć z jogurtem i polać kapustę, można sosu zrobić więcej, jeśli lubimy. Na sosie ułożyć na przemian pomidory i paprykę. Ser typu Feta pokroić w kostkę, wyłożyć na sałatkę, posypać oregano i ogórkiem kiszonym pokrojonym w kostkę. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia i posypać po wierzchu całą sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz