Sałatka z kapustą pekińską, kolorowa z dodatkiem tartej marchewki, jabłek, kalarepki i świeżej papryki, doprawiona odrobiną soli, cukru, soku z cytryny i oleju, bardzo soczysta i pełna witamin, a przy tym smaczna. Taką sałatkę chętnie zjadają i dzieci i dorośli, uniwersalna do mięsa, drobiu, ale też do ryby.
Składniki:
- 1 mała kapusta pekińska
- 2 marchewki
- 1 kalarepka
- 2 jabłka
- 1/2 papryki
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
- sok z cytryny
- sól
- cukier
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Kapustę pekińską oczyścić, umyć, i drobno pokroić w paseczki. Paprykę pokroić na dwie części, a każdą część w paseczki. Obrać marchew, jabłka i kalarepkę, umyć i wszystko zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wszystkie warzywa przełożyć do salaterki, wymieszać, dodać natkę pietruszki, łyżeczkę soku z cytryny, cukier, sól do smaku, oraz olej. Sałatkę przygotować na pół godziny przed obiadem, aby warzywa zmiękły i przeszły smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz