Początek jesieni

31 października 2020

Sałatka z kapustą pekińską do obiadu

 Sałatka z kapustą pekińską, kolorowa z dodatkiem tartej marchewki, jabłek, kalarepki i świeżej papryki, doprawiona odrobiną soli, cukru, soku z cytryny i oleju, bardzo soczysta i pełna witamin, a przy tym smaczna. Taką sałatkę chętnie zjadają i dzieci i dorośli, uniwersalna do mięsa, drobiu, ale też do ryby.



Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska 
  • 2 marchewki
  • 1 kalarepka
  • 2 jabłka
  • 1/2 papryki
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Kapustę pekińską oczyścić, umyć, i drobno pokroić w paseczki. Paprykę pokroić na dwie części, a każdą część w paseczki. Obrać marchew, jabłka i kalarepkę, umyć i wszystko zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wszystkie warzywa przełożyć do salaterki, wymieszać, dodać natkę pietruszki, łyżeczkę soku z cytryny, cukier, sól do smaku, oraz olej. Sałatkę przygotować na pół godziny przed obiadem, aby warzywa zmiękły i przeszły smakiem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz