Sałatka z kalafiora, taka inna, z dodatkiem ananasa, sera typu Feta, kukurydzy, na wierzchu polana pysznym sosem czosnkowym i posypana prażonymi nasionami słonecznika. Nie dodaje się do niej żadnych przypraw, a mimo to jest dosyć ostra. Sałatka na imprezę, ale też na pyszną kolację, bardzo smaczna.
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 puszka ananasa w syropie( może być świeży)
- 100 gram sera typu Feta
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki słonecznika
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Kalafior umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do wrzącej wody z odrobiną soli i cukru, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno chwilę gotować, aby kalafior zmiękł, ale nie rozgotował się. Kalafior wyłożyć na sitko, zostawić aby wystygł. Do salaterki włożyć małe różyczki kalafiora. Ananasa świeżego, lub z syropu dobrze odsączyć i pokroić w kostkę, wyłożyć na kalafiora. Ser pokroić w kostkę, dodać do sałatki, na wierzch wyłożyć odsączoną kukurydzę. Całą sałatkę polać sosem czosnkowym i posypać uprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz